Vegan Ne Demek, Vegan Beslenme Nasıl Olur?

Vegan; Bütün hayvansal gıda ve ürünlerinden arınmış bir beslenme türü olarak kabul edilmektedir.

Vegan Ne Demek, Vegan Beslenme Nasıl Olur?

Vegan Ne Demek; Bir vegan, hayvansal ürünleri yemeyen veya kullanmayan kişidir. Vegan yaşam tarzı, sadece hayvan ürünleri içermeyen kozmetik ürünleri veya hayvansal olmayan kıyafetleri kullanmak anlamına da gelir.

Bir yaşam biçimi olarak benimsenen veganlık vejeteryanlıktan bir kademe daha ileri giderek et tüketimi yanı sıra hayvansal ürünlerden üretilmiş hiç bir gıda ve ürün kullanılmaz tüketilmez. Bu nedenle vegan kişiler daha başka yiyeceklere ve yaşam biçimine yönelirler.

Veganlar et veya balık yemediği gibi süt, yumurta ve hatta bal gibi tüm hayvansal ürünleri de tüketmezler. Bazı insanlar bu şekilde ‘bitki temelli diyet’ tercih ederler.

Bir vegan yaşam tarzı, sadece hayvan ürünleri içermeyen kozmetik ürünleri veya hayvansal olmayan kıyafetleri kullanmak anlamına da gelir. Vegan bütün hayvansal gıda ve ürünlerinden arınmış bir beslenme türü olarak kabul edilmektedir.

İnsanların Vegan Olmalarındaki Başlıca Nedenleri Nelerdir?

İnsanların vegan yaşam tarzına karar vermesinin birçok nedeni vardır. Bunlar:

1. Hayvanlara Eziyet Olarak Görme;

Bazı insanlar vegan olurlar çünkü hayvanları severler ve herhangi bir hayvana zarar vermenin acımasız olduğunu düşünürler.

Vejeteryanlar için, sadece yiyecek için öldürülen hayvanlarla ilgili değil, aynı zamanda süt ve yumurta için kullanılan ineklerin ve tavukların özellikle büyük fabrika çiftliklerinde işlenme biçimleriyle ilgili endişeler de söz konusudur.

2. Çevresel Faktörler;

Birleşmiş Milletler, çiftlik hayvanlarının tüm insan yapımı sera gazı emisyonlarının% 14,5’ini oluşturduğunu söylüyor.

Bu, gezegendeki her araba, tren, gemi ve uçakların egzoz emisyonlarına kabaca eşdeğerdir.

Süt ineği
Sadece bir inek, gerçekten çevreye zararlı olan metan gazını yaklaşık tek bir günde üretir.

Veganizm için kullanılan diğer bir argüman ise et ve süt üretiminin çok fazla arazi kullanmasıdır.

3. Sağlık Nedenleri;

Bazı insanlar, sağlık nedenleriyle et yemeyi bıraktıklarını söylüyor, ancak bazıları ise vegan bir diyetten doğru vitamin ve mineralleri sebzelerden alamamaktan endişe ediyorlar.

Beslenme uzmanlarını temsil eden The British Dietetic Association (İngiliz Diyetisyenler Derneği), dengeli bir vejeteryan beslenmenin çocuklar ve yetişkinler tarafından zevkli olabileceğini” söylüyor.

Bununla birlikte, yeterli besinleri içerdiğinden emin olmak için yemek planlamasının önemli olduğunu söylüyor.

VEGANLIK DA ET VE ET ÜRÜNLERİ TÜKETİMİ YOK

Veganlar tereyağı, yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, süt, süt ürünleri (peynir, yoğurt, krema vb.), kemik, sakatat hatta bal, jelatin gibi ürünleri tüketmiyor.

Bu kişiler genellikle bakliyatlar (nohut, mercimek, bezelye, fasulye, barbunya, vs.), sebzeler, tüm yeşil bitkiler, soya ürünleri, işlem görmemiş kuruyemişler (ceviz, fıstık, badem, fındık vb.), kuru meyveler, bitkisel yağlar (zeytin ve zeytinyağı, keten tohumu yağı, ceviz yağı, fıstık yağı, fındık yağı), tahıllar (pirinç, yulaf, kinoa, kuskus, bulgur, mısır vb.), bitter çikolata, tofu, soya ürünleri yiyorlar. B12 ve D vitaminlerini de dışardan takviye olarak alıyorlar.

Vegan olmayı denemek istermisin? Yoksa bunun senin için olmadığını mı düşünüyorsun? Sende Yorum yazarak bize fikrini bildirebilirsin.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ