Lösemi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Lösemi, diğer adı ile kan kanseri kemik iliğinizdeki tek bir hücrenin DNA’sı değiştiğinde (mutasyona uğradığında) başlar ve normal şekilde gelişip işlev göremez. Lösemi hücreleri genellikle anormal beyaz kan hücreleri gibi davranır. Lösemi tedavileri, sahip olduğunuz lösemi türüne, yaşınıza ve genel sağlığınıza ve löseminin diğer organlara veya dokulara yayılıp yayılmadığına bağlıdır.
lösemi nedir?
Lösemi, anormal kan hücrelerinin hızlı büyümesi ile karakterize edilen bir kan kanseridir . Bu kontrolsüz büyüme, vücudunuzun kanının çoğunun yapıldığı kemik iliğinizde gerçekleşir. Lösemi hücreleri genellikle olgunlaşmamış (hala gelişmekte olan) beyaz kan hücreleridir . Lösemi terimi Yunanca “beyaz” (leukos) ve “kan” (haima) sözcüklerinden gelir.
Diğer kanserlerin aksine, lösemi genellikle X-ışınları veya BT taramaları gibi görüntüleme testlerinde ortaya çıkan bir kitle (tümör) oluşturmaz.
Birçok lösemi türü vardır. Bazıları çocuklarda daha sık görülürken, diğerleri yetişkinlerde daha yaygındır. Tedavi lösemi tipine ve diğer faktörlere bağlıdır.
Belirtileri Nelerdir?
İlerleyici bir seyir gösteren hastalığın belirtileri, anormal (habis) hücrelerin, kan yapıcı organlarda normal hücrelerin yapımını engellemesi sonucunda ortaya çıkar. Normal alyuvarların yapımındaki azalma ile kansızlık (anemi); normal akyuvarların yapımındaki azalma neticesinde enfeksiyona yatkınlık, mikrobik hastalıklar ve ateş; kan pıhtılaşmasında rol alan kan pulcuklarının (trombositler) yapımındaki azalma ile çeşitli kanamalar (burun kanaması, diş eti kanamaları, cilt altı kanaması gibi) meydana gelir.
Ciltte sık sık çürükler meydana gelir veya kesik oluştuğunda kanama güçlükle durdurulur. Ayrıca, hastalığın diğer bazı bulguları da habis hücrelerin bazı organları işgal etmesine ve çeşitli kimyevi maddeler salgılamasına bağlanır. Bütün bu hızlı hücre yapım ve yıkımı, kilo kaybı ve terlemeye de yol açar. Hastalarda dalak genellikle büyümüştür ve lenf düğümlerinde de şişlikler tesbit edilir. Karında şişkinlik hissi vardır.
Erken döneme ait belirtiler genelde gözden kaçmaktadır, çünkü bu dönemdeki şikayetler nezle veya diğer sık gözlenen hastalık şikayetlerine benzer; halsizlik, kemik ve eklemlerde ağrılar, baş ağrıları, deride kızarıklıklar, saç dökülmesi gibi. Sık sık hastalanma ve ateş görülebilir, kan pıhtılaşmasında rol alan kan pulcuklarının (trombositler) yapımındaki azalma ile çeşitli kanamalar (burun kanaması, diş eti kanamaları, cilt altı kanaması gibi) meydana gelebilir.
Tedavi Yöntemleri
Hastalığın tedavisinde, son yıllarda oldukça önemli adımlar atılmışsa da sebepler bilinemediği için sebebe yönelik tedavi yapılamamaktadır. Günümüzde tatbik edilen tedavilerin temel amacı, habis hücreleri ortadan kaldırmaktır. Tedavi şemaları hastalığın tiplerine ve safhalarına göre değişiklik gösterir.
Radyasyon (şua) tedavisi
çeşitli kanser ilaçlarının tatbiki; bağışıklama (veya bağışıklık sistemini güçlendirme) tedavisi (immünoterapi), kemik iliği nakli başlıca tedavi şekilleridir.
Kemik iliği nakli
kriz (atak) atlatıldığı zamanda kişinin kendi hücrelerinin (ototransplantasyon) veya uygun bir vericinin hücrelerinin (allotransplantasyon) verilmesi ile olabilmektedir. Bu tedavi şekillerine ek olarak birçok yeni metod deneme safhasında olup, müsbet neticeler vermektedir. Hastaların kaybedilmelerinin en önemli sebepleri, aşırı zayıflık, mikrobik hastalıklar, kanama ve işgale bağlı organ yetmezlikleridir.
Tatbik edilen tedavilerle hastalık krizi (atağı) atlatılabilmektedir. Ancak bazen kısa bazen de yıllarca süren aralardan sonra hastalık yeniden ortaya çıkabilmektedir. Buradaki metin genel bir bilgilendirme olup, hastalıklar değişkenlik gösterebileceğinden kişisel değerlendirme için uzmanınızla görüşünüz.