Hamilelikte Olan Ağrılar

Bir kadın için şüphesiz ki yaşadığı en özel ama aynı zamanda en problemli ve endişe içinde geçen süreç hamileliktir. Hamile kadın sürekli bebeğini düşünür. Bebeğinin sağlıklı olup olmadığıyla ilgili kafasında sürekli kurar ve endişe duyar. Bu durum içgüdüsel olup annelik hormonlarından dolayı oluşan bir durumdur. Dolayısı ile çok doğaldır. Ama bu durumun doğal olması annenin psikolojisini bozacak kadar aşırıya kaçması manasına gelmez. Annenin bebeği için endişelenmesi bir yere kadar bebek için fayda getirir fakat bunun da bir sınırı vardır. Bu sınırı aşmak ise annede sadece gereksiz stres varlığını ve olumsuz sonuçlar doğurabilecek şeyleri meydana getirir.
Hamile kadınlarda gerek kendileriyle ilgili gerekse bebekleriyle ilgili çok çeşitli problemler görülebilir. Önemli olan bu problemlere soğuk kanlılıkla yaklaşıp, mevcut problemlere bir yenisini ekleyebilecek problemlere neden olmadan çözüme koşmaktır. Hamile kadınlarda hamileliğin getirdiği, normalde kadında gebelik öncesinde olmayan sağlık problemleri yaşanması çok sık görülen bir şeydir. Bir kadının başka bir canlıya hayat vermesi ve bu süreç halen akıl almaz ve hiç kolay olmayan bir şeydir. Muhakkak ki bu beraberinde bir sürü problemler getirecektir.
Hamilelik sürecinde hamile kadınlarda en sık görülen şikayet kasık ağrılarıdır. Daha gebeliğin ilk haftasından itibaren başlayan ve doğuma kadar hiç bitmeyen bu şikayet bazen göz ardı edilebilecek bazen ise mutlaka takip edilmesi şart olan bir durumdur. Hamile kalmak isteyen kadınlar gebe olup olmadığını gebeliğin ilk belirtilerinden olan kasık, bel ve karın ağrılarından anlayabilirler. Yani daha gebeliğin en başında meydana gelen bu ağrılar çok normaldir. Genelde çoğu gebe kadında da görülebilir. Gebeliğin ilk haftalarında hissedilen bu ağrılar, fetusun rahme yerleşmesi sırasında kadının vücudunda meydana gelen bu değişikliğe adapte olma sürecidir. Bu süreçte rahmin büyümesiyle rahmi tutan bağ dokular genişleyip uzamaktadır. Gebeliğin başındaki bu tür hafif kasılma ve kramp gibi ağrılar normaldir. Rahim büyüyen fetusa adapte olmak için kendini yeniliyordur.
Gebeliğin ortalarında görülen ilk trimesterde ve ikinci trimesterde görülen ağrıların şiddeti de çok önemlidir. Yine hafif kramp, bıçak giriyormuş gibi hissedilen ağrılar rahmin değişikliğine delalettir. Fakat bu ağrılar dayanılmaz ve güçlü hale geldiyse derhal doktora başvurulmalıdır. Çünkü bu ağrılar bebeğin düşmesi, plesantanın ayrılması, ya da erken doğum gibi riskli durumlar yüzünden meydana gelmiş olabilir.
Gebeliğin son trimesterinde hissedilen her türlü ağrı artık çok dikkat edilmesi gereken durumlar içerebilir. Çünkü artık doğuma az bir süre kalmıştır ve bu ağrılar doğum sancıları olabilir. Doğuma yakın son trimesterde genelde ara ara gelen kramplar kısa sürelidir ve yalancı doğum sancıları olarak adlandırılır.
Gebeliğin her hangi bir döneminde oluşabilecek karın ya da böğür bölgesinin ağrısı ise gebelik dışında safra kesesi, apandisit, mide ülseri, gastrit, böbrek taşı ağrıları olabilir. Bu ağrıları gebelik ağrılarından ayıran en önemli özellik bu ağrıların sürekli ve düzenli olmasıdır. Bu durumda yapılması şart olan tek şey acilen doktora danışmaktır. Bu acil ağrıların dışında gebelikle ilgili olan ve gebelik süresince hiç geçmeyen bir ağrı da idrar yolları enfeksiyonundan kaynaklanan kasık ağrılarıdır. İdrar yolları enfeksiyonu tek başına gebelikten kaynaklanabilir. Bu enfeksiyon gebelerde akıntı, idrar yaparken yanma, kasıklarda ağrıya neden olur. Çoğu durumlarda tehlikeli değildir fakat idrar yaparken çok yanma varsa, idrar rengi çok koyuysa, idrar kokusu çok keskinse ve akıntının kıvamı koyu ve kokusu bozuk peynir gibiyse daha da önemlisi enfeksiyonun oluşturduğu kasık ağrıları dayanılmaz ise bu erken doğuma birinci derecede neden olabilecek bir durum olduğundan sürekli takip altına alınmalıdir.
Gebelikte görülen tehlikesiz ağrılar çeşitli gaz ağrıları, kabızlık ve şişkinlikten meydana gelen karın ağrılarıdır. Bunun önüne geçmek için hamile bayanlar öğünlerinde çok aşırı miktarda yememelidirler ve gaz yapan gıdalardan uzak durmalıdırlar.