Zehirli Guatr Hastalığı ve Belirtileri Nedir?

Zehirli guatr’ olarak da sık sık öne çıkan Graves hastalığı; bir hipertiroidi durumu olarak tiroid bezinin fazla çalışmasıyla ortaya çıkar

Zehirli Guatr Hastalığı ve Belirtileri Nedir?

Zehirli guatr olarak da sık sık öne çıkan Graves hastalığı; bir hipertiroidi durumu olarak tiroid bezinin fazla çalışmasıyla ortaya çıkar.

Zehirli guatr’ olarak da bilinen Graves rahatsızlığı; ağır stresler, kazalar, hastalıklar ve bazı ilaçların kullanımı ile ilgili de görülebilmektedir.

Zehirli Guatr Hastalığında Bazı Belirtiler Öne Çıkar

Bu rahatsızlık guatr, göz ve deri belirtileri ile kendini göstermektedir. Ayrıca çarpıntı, terleme, kilo kaybı, canlı bakış, gözde büyüme gibi şikayetlere de rastlanmaktadır.

Kişi bu hastalıkta yemek yese de kilo kaybı yaşar. Sıcağa tahammülsüzlük, ellerde titreme, saçlarda dökülme, cildin terli ve nemli olması, ishal, kadın hastalarda adet düzensizliği, cinsel istekte azalma gibi durumlar da yaşanabilir.

Graves hastalığı nedir

Kan Testi Yapılmalı

Bu rahatsızlık bazı kan testleri ile birlikte netlik kazanır. Genellikle T3,T4 değerleri yüksek, TSH hormon değeri ise düşük saptanır.

Tedavi Yöntemleri

Tiroid bezi hastalıklarının belirtileri görülen kişilerde gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra tedavi, tiroit hormonlarının düzeyine ve tiroit bezinin özelliklerine göre belirleniyor. Tedavide takip, ilaç, radyoaktif iyot (atom tedavisi) veya operasyon seçeneklerinden uygun olanına karar veriliyor.

İlaç tedavisi kararı verilen kişilerde tedavinin süresi ve ilacın dozu hastalığın derecesine göre düzenleniyor. Zehirli guatr denen hipertiroidi durumunda ilaç tedavisi sonrası radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi gündeme geliyor.

Zehirli Guatr, Graves Hastalığı ve Belirtileri Nedir?

Ne zaman Radyoaktif Tedavi, Ne Zaman Cerrahi?

Hipertiroidi’nin ilaç sonrası kalıcı tedavisi gerekiyorsa, hangi tedavinin uygulanacağın hastanın cinsiyeti, yaşı ve tiroidinin durumuna göre belirlenir. Yöntemlerin ikisi de güvenlidir. Radyoaktif iyot tedavisi nükleer tıp bölümlerinde yapılırken, cerrahi tedavi Endokrin Cerrahisinde uzmanlaşan doktorlar tarafından yapılır.

Ameliyatta tiroit dokusunun ne kadarının çıkarılacağına, yine hastanın durumuna, yaşına ve diğer bazı faktörlere göre karar verilir. Bir grup hastalıkta (örneğin Graves hastalığında) dokunun tamamen çıkarılması gerekir. Çok çalışan bir nodüle bağlı bir hipertiroidi söz konusuysa, sadece o bölgeyi çıkarmak tedavi için yeterli olur. Kalan doku, hastaya yetecek kadar tiroit hormonu üretmeye devam eder.

Eğer dokunun tamamı çıkarılmışsa ve hastada tiroit hormonunu yapabilecek doku kalmadıysa, ameliyat sonrası tiroit hormonu dışarıdan ilaç olarak verilir. Hasta, tiroit bezi çalışmadığı için ömür boyu dışarıdan tiroit hormonu almak zorunda kalır. Bu ilaçlar, vücudun salgılamış olduğu tiroit hormonunun formunda olduğu için, hasta tüm yaşamını sanki tiroit dokusu varmış gibi sürdürebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ