Yumurtalık Kanseri ve Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık Kanseri ve Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri nasıl oluşur?

Kanser hücreleri, sağlıklı büyümekte olan hücrelerin anormal bir biçimde üremesi ile meydana gelmekte ve hücrelerin normalden çok daha fazla çoğalması ile beraber organın işlevini yapmasına mani olarak vücuda hasar vermesi ile oluşmaktadır. Olması gerekenden çok üreyen hücrelere ihtiyaç dışı hücreler yani tümör adı verilmektedir.

Yumurtalıklar hangi hormonları salgılarlar?

-Östrojen hormonu
-Progestron hormonu

Bu hormonlar insanın cinsiyetini belirlemek ve vücutta gelişmekte olan meme büyümesi, kıllanma gibi değişiklikleri, gebelik ve adet dönemini ayarlamaktadırlar.

Tümörler habis ve selim tümörörler olarak ikiye ayrılmaktadır.

Selim tümörörler:
Bu tümörler genellikle 30 yaş altı bayanlarda sık görülüp içi su dolu tümörlerdir. Selim tümörler toplum arasında kist olarak bilinmekte olup ya kendi kendine adet kanaması ile beraber vücuttan atılmakta, veya son derece kolay operasyonlarla alınabilmektedir.

Habis tümörler:
Bu tümörler ise son derece hızlı üreyip yumurtalıkları çok kıza zamanda kaplayıp hem yumurtalıklara hem de çevre organlara epey zarar verip organları görevlerini yapamayacak biçimde işgal ederek işlevsiz hale getirirler. İşte bu hücrelere tümör yani yumurtalık kanseri denilmektedir. Bu kanserler öyle hızlı ürerler ki bedenin en uzak organlarına lenfatik kanalla ve kan yolu ile bulaşbilirler.

Epitalyel Over kanseri (yumurtalık kanseri) için erken teşhis önemli midir?

Erken teşhis ile tedavisi mümkün olabilir. Yumurtalık kanseri ilerlemedikçe pek teşhis edilemediğinden teşhis edildiğinde hasta için çok geç olmakta ve genellikle hastanın ölümüne neden olmaktadır. Tüm dünyada kadınlar arasında en çok görünen kanser çeşitleri arasında ilk 5 içindedir.

Yumurtalık kanserinin belirtileri

Yukarıda da açıkladığımız gibi tanısı zor olan bu kanser türünün şikayetleri çok belirgin olmadığı için tanı koyuluncaya kadar sinsi sinsi ilerlemekte ve tedavi zorlaşmaktadır. Gaz hissi, karında ağrı, kilo kaybı, iştahsızlık ve tokmuş gibi midede hazımsızlık ani kilo kaybı, şişkinlik, mide bulantısı gibi belirtileri vardır. Haznede kanama ve sık idrara çıkma ve nefes darlığı gibi belirtiler de seyrek de olsa görülmektedir.

Yumurtalık kanseri nasıl teşhis edilir?

Öncelikle bir kadın doğum uzmanı tarafından muayene edilen hasta da kistlerin ölçümü ile beraber kanda aranan “CA 125 “adlı bir maddeye bakılır. Bu madde de selim tümörlerde belirgin olarak gözükmekte olduğundan genellikle uzmanlar bu testtle yetinmeyerek yumurtalıklardan parça alarak ve ya karındaki fazla mayiden bir ölçek alarak test etmekte ve hastalığı bizzat teşhis etmektedirler.

Yumurtalık kanserinin tedavisi

Kanser hastalıklarının tümünde hastanın yaşı, bedenin direnci çok önemlidir. Klasik tedavi teknikleri bu hastalık içinde uygulanmaktadır bu teknikler, ilk önce ameliyat ve sonrasında kemoterapi (ilaçla) tedavisidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ