Yılbaşı Gecesi İçin Muhteşem Tarif: Safranlı Hindi
Yılbaşı sofralarının vazgeçilmez menüsü hindi ve pilav için ünlü şeflerden bir çok pişirme tarifleri internette arka arkaya paylaşılıyor. Peki ya Yılbaşı için Safranlı Hindisi tarifini yapmaya ne dersiniz!

Yılbaşı gecesinin olmazsa olmazı hindidir. Hindi ile yapılan bir çok tarif vardır. Sizler için hazırladığımız safranlı hindi tarifi muhteşem lezzetli ve görsel olarak muhteşem bir tarif dir. Gelin birlikte safranlı hindi malzemeleri ve yapılışına bakalım…
Safranlı Hindi İçin Gerekli Malzemeler
- 1 Bütün Hindi
- 1 Adet Kuru Soğan
- 1 Adet Domates
- 1 Adet Orta Boy Havuç
- 1 Adet Yeşil Biber
- 40 gr Salça
- 1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu
- 10 gr Bal
- 10 gr Yoğurt – 2 gr Karabiber
- 10 gr Sıvı Yağ
- 2 gr Kırmızı Toz Biber
- 2 gr Tuz
- 1 gr Safran
- 1 Bardak Su
Pilav İçin Malzemeler:
- – 500 gr Pirinç
- – 10 gr Margarin
- – 40 gr Ayçiçek yağı
- – 2 gr Tuz
- – 0,5 gr Safran
Yapılışı:
Soğan, domates, havuç, yeşil biber jülyen doğranır. Tüm malzemeler karıştırma kabına alınır ve karıştırılarak harmanlanır. Sos haline getirdiğimiz karışım hindiye masaj yapılarak sürülür. 160° ısıtılmış fırında 2 saat pişirilir.
Pilavın Yapılışı :
750 ml suyun içerisine 0,5 gr safran ilave edilerek kaynatılır. Önceden yıkadığımız pirinçler tencerede yağ ile kavrulur. Hazırladığımız safranlı su kavrulan pirince eklenir. İstenilen miktarda tuz ilave edildikten sonra orta ateşte pişirilir. Pişen pilavımız demlendirildikten sonra hindi ile birlikte servis edilir.
Kleopatra Safranlı Aşk Banyosu Yapıyordu
Irak’ta 50.000 yıllık tarih öncesi hayvan tasvirlerinde safran bazlı pigmentlere rastlanmıştır. Sonraları Sümerler doğada büyüyen safranı tedavi ve sihirli iksir yapmak için kullandı. Antik Persler MÖ 10. yüzyılda Derbena, İsfahan ve Horasan şehirlerinde Fars safranı (Crocus sativus ‘Hausknechtii’) yetiştirdi. Bu yerlerde safran lifleri tanrılara sunulan dokumalarda, boya, parfüm ve ilaçlarda kullanılmıştır.
Safran lifleri yataklara serpilmiş ve melankoli krizlerini iyileştirmek için sıcak çaylarla karıştırılmıştır. Perslerin safranı uyuşturucu maddelerle birlikte ve afrodizyak olarak kullandığı da sanılmaktadır. Asya seferleri sırasında Büyük İskender safranı, içecek ve yiyeceklerinde kullandığı gibi savaş yaralarını tedavi amacıyla banyosunda da kullanmıştır.
İskender’i taklit eden askerleri safran ile banyo alma alışkanlığını Yunanistan’a getirmişlerdir. Helenistik Mısır döneminin sonlarında Kleopatra’nın, sevişmelerinin daha zevkli geçmesi için banyosunda safran kullandığı bilinir. Mısırlı sağlıkçılar her türlü gastroentestinal tedavi için safranı kullanmaktaydı.