Vücudunuzun dengesini bozacak kayıp!

Sıcaklarla beraber yaz aylarında özellikle dikkat edilmesi gereken hususların başında sıvı tüketimi geliyor.

Vücudunuzun dengesini bozacak kayıp!

Vücudumuzun kısaca % 60-65 ini su oluşturmaktadır. Toplam likit miktarındaki %1’lik alay malay fark kendini hararet ile gösterirken, daha birleşik araba kayıp ise başlıca rahatsızlıklara kere açabilmektedir.

Normal analog erişkin, terleme ile, dem alıp ödeme ile, lüzum ve bok ile günde averaj kendisine 2.5 litre likit kaybeder. Bu sıvılar ile bünyenin likit dengesini düzenleyen sodyum, potasyum ve kalsiyum denli elektrolitler de yitirilir. Ancak, yediğimiz içtiğimiz besinlerle ve içeceklerle kaybettiğimiz likit ve elektrolitleri adına koyarız ve rastgele ne analog keyif sorunu ortaya çıkmaz.

Medicana Çamlıca Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Halim Yılmaz ve Medicana Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesriye Demirel Dehidratasyon (Sıvı Kaybı) hakkında etraflıca bilgiler verdi.

Dehidratasyonun en ehemmiyetli dü sebebi kusma, ishal, bidayet döndürücü terleme, bidayet döndürücü idrara çıkma, efdal ateş gibi vücuttan birleşik araba likit kaybedilmesi ve bulantı, iştahsızlık, yağışsızlık hissinin olmaması (yaşlılar ve bebekler) yerinde ortaya sâdır likit alıntı eksikliği olduğuna özen calip Nefroloji Uzmanı Dr. Halim Yılmaz ; “Yeteri büyüklüğünde likit alınmadığı takdirde ısıdam havada meydana getirilen başlıca antrenman ve sporlar da dehidratasyona kere açabilir.  Bebekler, yaşlılar, süreğen rahatsızlığı olanlar dehidratasyona elan duyarlı. Özellikle bebekler ve yaşlılar susadıklarını kusursuz kendisine belirtemediklerinden likit kaybının neticeleri elan başlıca olabilmektedir. Bununla bidayet başa Kalp, Şeker ve Böbrek rahatsızlıklarında likit kaybı biraz şatafatlı ihtimalî ansızın böbrek yetmezliklerine kere açabilmektedir. 

Günlük ihtiyaçtan elan az likit meydan insanda lüzum akımı yavaşlayıp durağanlaştığı düşüncesince kolay lüzum yolu iltihapları ve taşları oluşturacaktır. Bu sebeple böbrek sağlığı korumasında mübarek su içilmesini öneren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesriye Demirel; “Su kaybının en kesif emaresi yağışsızlık hissi ve halsizliktir. Halsiz küsurat isim ruhiyat yönden kendini çirkin hisseder. Sıvı kaybı arttıkça bidayet dönmesi, gerilim düşüklüğü ortaya çıkar. İleri likit kayıplarında gerilim düşer, bilek damarı artar, adale krampları oluşur, böbrek yetmezliği ortaya kazanç ve şuur kaybı olabilir. Aşırı likit kayıplarına ilişkin ortaya sâdır mesail kalp, beyin, böbrek, uykuluk denli organlarda arttırma bozukluklara kere açar. Bu sebeple ilkin kalp, böbrek yahut uykuluk denli likit dengesinin muayyen analog dengede olması müstelzim hastalar kendilerine birleşik araba özen etmeli, almaları müstelzim likit miktarını hekim kontrolünde olmalıdır. Sağlıklı eşhas şayet bidayet döndürücü oranda su kaybetmiyorsa çoğu kez günde 2-3 litre likit almaları yeterlidir.” Dedi

Dehidratasyon emareleri ve vücutta meydana gelenler:

-Ağzın ve dudakların kuruması, tükürüğün azalması ve elan bulaşkan olmaya başlaması 
-Bebeklerde bıngıldakların içeriye akıllıca çökmesi.
-İdrar miktarının azalmaya ve lüzum renginin koyulaşmaya başlaması
-Derinin kuruması ve terlemenin ortadan kalkması
-Susama hissi
-Halsizlik, bitkinlik, iştahsızlık, hab hali 
-Baş ağrısı, bidayet dönmesi, çarpıntı, rahim ağrısı
-Dehidratasyonun dercesine gereğince hab halinden komaya büyüklüğünde revan şuur değişiklikleri.

Dehidratasyona Karşı Önlemler:

Sıvı kaybını budamak için, birleşik araba muktezi değilse sokağa çıkmayın (özellikle sayaç 11-16 arası), belirgin renk, bol, pamuklu giysiler giyin, gündüz altında efordan kaçının, mübarek su, katık yahut soda yahut sportmen içecekleri için, meyve, göveri ve salata yiyin, etanol kullanmayın, birleşik araba kahvehane ve çaydan ırak durun. Günlük su alımını 2500-3000 cc dolaylarında tutmaya çalışın,

Kaynak: HABER7.COM

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ