Uzuv kopması yaşanan kazalar için kritik uyarı
Uzuv kopmalarının yaşandığı kazalar, yaz aylarında artış gösteriyor. Uzuv kopması ile sonuçlanan kazalarda bu uyarılara dikkat!
İ. Ü. İstanbul Tıp Fakültesi El Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Türker Özkan, bu zamanda artma olmasının nedeninin yaz tatili devrinde deneyimsiz şakirt namına işe başlamış olan öğrenciler ve hasat devrinde rustik kesimde geçer iş güvenliği namevcut ekincilik araçlarının kullanımındaki artma ile irtibatlı bulunduğunu söyledi.
Sağlık Bakanlığı verilerine layıkıyla yılda tahminî 200.000 iş ilçesinin meydana geldiğini, tahminî 600 kazada sarsıntı kararı ilke kaybı (bedenin analog parçasının kaybı) görüldüğünü açıklanan Prof. Dr. Türker Özkan, bu kazaların okulların tatile girmiş olduğu ve hasat periyodunun başladığı yaz devrinde arttığını söyledi.
Neden namına da okulların dinlence olması ile amatör şakirt namına işe başlamış olan öğrencilerin uran dalında çalışmaya başlamasını; hasat periyodunun başlaması ile traktör, su motoru, patos üzere riskli makinaların elan birleşik araba kullanılmalarını gösterdi.
Çıraklar Acemilikten, Ustalar Dikkatsizlikten!
Üretim çevresindeki çıtırbom deneyimin yaralanma ve kaza riskini sekiz kata büyüklüğünde arttırabileceğini anlatım fail Özkan, Bu tarz kazaların hemen deneyimsiz çalışanlar ile ilgilendiren olmadığını, amatör çıraklar büyüklüğünde ustaların da ilke kopması ile sonuçlanan kazalar yaşadığını söyledi.
“Uzun senelerdir hevesli namına meydana getirdiği işi, iş güvenliği kurallarına uymadan elan bedava yahut çabuk yapabileceğini düşünen dalgın ustaların sayısı da maatteessüf az değil.” diyen Özkan, başta bu zamanda yoğun tanıdık ilke kopmalı kazalarda ne cereyan edilmesi gerektiğine değgin bilgiler paylaştı.
İlk 6 çağ ve Koordinasyon baş döndürücü önemli!
Uzuv kopması ile sonuçlanan kazalarda uzvun sakat işlevine ulaşması ihtimalinin, devir yönetimi ve makul şartlar ile ilgilendiren bulunduğunu kail Prof. Dr. Türker Özkan, “Kaza yaşandığında yaralıya evgin namına ne dahil edileceği, kopan parçanın ne korunup taşınacağı bilinmiyorsa, hastanın aktarım edileceği keyif kuruluşu eş güdümlü edilmemişse, gaileli ad yaşamına analog parçası olmaksızın beklemek durumunda kalabilir.” dedi.
Kopan uzvun geçinme süresinin makul şartlar altında 2 ila 6 çağ ortada bulunduğunu tamlayan Özkan, yaralının en endamsız müddette “Rekonstrüktif Mikrocerahi” ilişkin görmüş geçirmiş keyif kuruluşuna ulaştırılması icap ettiğini belirtti.
“Kopan çıngı mümkünse serum fizyolojik ile yıkanmış ve verimsiz bağ bezi ile mahsur biçimde plastik analog torbaya, bu husye da zarfında buzlu su meşbu ikinci analog torbaya konulmalı. Kopuk çıngı buz ile aracısız namına değini etmemeli ve kopmuş parçanın donmamasına dikkat gösterilmelidir. Vücuttaki gaileli hane ise duygu düzeyinin üzerinde tutulmalı ve ufunet hakkında verimsiz pansuman ile edisyon yapılarak kanamanın durması sağlanmalı; hevesli sıfır turnike uygulamalarından kaçınılmalıdır.” dedi.