Tüp Bebek Nasıl Yapılıyor?

Tüp Bebek Nasıl Yapılıyor?

Tüp Bebek Yapılış Aşamaları

Tüp bebek sisteminde belirli yöntem ve aşamalar vardır. Bu aşamalardan ilki yumurtalıkların uyarılmasıdır. Bu uyarılmanın sebebi vücudun üretmiş olduğu hormonların düzensizliği ve zamansız etkilerini ortadan kaldırarak düzen oluşturabilir duruma getirmektir. Günlük olarak kendinizin evde yapabileceğiniz iğneler ile bu yumurtalıklardaki uyarılma işlemi gerçekleşir.

Bu uyarılmanın ardın diğer işlem olan yumurta toplamaya sıra gelir. Bu işlemde hastanın vajinasından iğne yardımı ile yumurta barındıran keseciklerin içinden 10mm’den büyük olmak kaydı ile içindeki sıvı çekilir. Hastada herhangi bir komplikasyon görülmez.

Sıra laboratuar ortamında döllenme işlemini gerçekleştirmeye gelir. Bu işlem için yumurtaların olgun olanları ayıklanır ve 4 ila 6 saat arasında döllenmeye hazır hale gelir. Eşten alınan sperm ile döllenme doğal ortama benzetilen laboratuar ortamında gözetim altında sağlanır. Eğer semende canlı sperm örneğine rastlanamaz ise cerrahi yol ile alınarak işlem gerçekleştirilir.

Döllenen embriyoların transfer işlemi ise yumurta toplama işleminden üç gün sonra yapılıyor. Anesteziye ihtiyaç duyulmayan bu işlemde rahmin ağzından ilerleyerek uterus fundusunun 1 ya da 2 cm aşağısına bırakılarak tamamlanır.

Transferi takip eden 12.günde gebeliğin oluşup oluşmadığı kan testi ile anlaşılıyor. Gebelik gerçekleşti ise 10.haftasına kadar embriyonun gelişimine destek olmak için uygulanan progesteron hormonu uygulanmaya devam eder. Yaklaşık 3 hafta sonra gebeliğiniz değerlendirilir.

Tüp Bebek Yönteminin Başarı Oranı Nedir?

Tüp bebek başarı oranı birçok etkene bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu yöntemle dünyaya gelen ilk bebek 1978 yılında İngiltere’ de doğdu. Çocuk sahibi olamayan çiftlerde yapılan araştırma sonucu % 35 erkek,%45 oranında da kadında problem saptanmış. Bazı çiftler de ise açıklanamayan kısırlık denilen her iki tarafta da problem olmadığı halde gebe kalamama durumu ile karşılaşılır. Bu açıklanamayan kısırlık oranı ise %20’dir. Sorun erkekte, kadında ya da problem olmadan gebelik gerçekleşmeyen durumda da başarı oranı yüksektir.

Doğurganlığın en yüksek olduğu yaş dilimi 20’li yaşlardır.30’lu yaşlara erişildiğinde gittikçe azalan bir seyir izler.

Gebelik başarı oranında stresinde etkisi az da olsa bulunur. Uzmanlar bunu hormon salımına etki ederek yumurta oluşumunu riske atabileceğine değiniyorlar. Stresin gebelik oluşumuna etkisi %5 gibi oldukça az bir orandır.

Fazla kilolu, obez bayanlarda da yumurtlama oranı azalıyor. Bu sebeple obezite sınırını aşmamak gebe kalmayı artıran etkiye sahip.

Tüp bebek yöntemi ile hamile kalanların bir diğer endişesi normal yolla gebe kalanlarla aynı sağlıkta çocukların olup olmayacağıdır. Bu durumda uzamanlar tüp bebek ile normal bebeğin arasında bir farkın olmadığı aynı sağlıkta geliştiklerini belirtiyorlar.

Tüp Bebek Yönteminin Riskleri Var mı?

Yumurtaların uyarılması ile yumurtalarda aşırı şişme olabilir. Bu durumda ağrı yaratacaktır. Bununla beraber hasta da sık idrar yapma isteği, koyu renk idrar, mide bulantısı, kusma, 1 hafta gibi kısa bir sürede 5 kilo kadar alınması ve nefes darlığı %1 oranında yaşanabiliyor.

Çoklu gebelik oranı yaşanabilir. Ayrıca işlemler sırasında ve sonunda hasta da stres ve duygusal zayıflık yaşanır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ