Tüp Bebek Kimlere Yapılır,Kimlere Yapılmaz
Tüp bebek tedavisi uygulanacak hastalarda bazı şartların bulunması gereklidir. Hastaların bu şartlara uygunluğu öncesinde kontrol edilmelidir. Bu kontroller hastaya yapılacak tedavinin belirlenmesinde oldukça önemlidir. Bazı kadınlarda bu kontrollerle tüp bebek tedavisine gerek kalmadan, basit tekniklerle gebe kalmaları sağlanabilir. Bu nedenle uygulama öncesinde yapılacak kontrollerin ihmal edilmemesi gerekir.
Tüp bebek uygulaması kimler için uygun değildir?
Sperm üretimi olmayan erkeklerde, yumurta üretimi tamamıyla fonksiyonunu yitirmiş olan kadınlarda, menopoza giren veya yapılan cerrahi müdahaleler sonrasında rahmi alınmış olan kadınlarda tüp bebek programını yapmak olası değildir. Tüp bebek tedavisi için bazı şartlar bulunmaktadır. Anne adayı genç yaşta olsa dahi, şayet hormon değerleri sorunlu ise tüp bebek tekniğiyle gebe kalma olasılığı oldukça azdır. Bu yüzden bu kişilere tüp bebek uygulaması yapılmaması gerekir. Bu adaylara yaş ve hormon sınırlaması yapılamaz. Fakat tüp bebek tedavisinin uygulanıp, uygulanamayacağına karar verilebilir.
Tüp bebek uygulaması kimlere yapılabilir?
Tüp bebek genel olarak sperm sayıları 10 milyonun altındaki erkek adaylarda, ileri oranda sperm biçimlerinde bozukluk bulunan erkeklerde, yumurtalık kanallarının ikisi de tıkalı ve kısırlık tedavilerine cevap vermeyen kadınlarda uygulanabilir. Erkek yumurtaların toplanacağı gün sperm vermeli ve eşine manevi destek sergilemelidir. Bu biçimde tüp bebek tedavisinin başarı oranı artmaktadır. Bu tedavi kısa ve uzun protokol, mikro doz protokol, ilaçsız tüp bebek tedavisi gibi tekniklerle uygulanmaktadır.
Tüp bebek aşamaları nelerdir?
Tüp bebek tedavisine başlamadan önce çiftlerin uygulanacak tedavi tekniklerini incelemeleri ve bu hususta bilgili olması sağlanır. Bu tedavi toplam 4 aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada kadının yumurtalıkları uyarılarak, yumurta sayısında artış sağlama amaçlanır. Sonraki aşamada olgunlaşmış olan yumurtalar istenen düzeye geldiği zaman, genel anestezi altında uzman denetiminde toplanmaktadır. Bu yumurtalar seçilerek ayrılmakta ve bir kapta saklanmaktadır. Bu arada erkekte laboratuvar ortamında sperm verir ve içlerinden canlı ve dinamik olanlar seçilir. Üçüncü aşamada ise erkekten alınmış olan spermlerin laboratuvarda yumurtalar ile birleşmesi sağlanmaktadır. Bu birleşmede spermler 24 saatte yumurtaları döller. Bundan sonra makul bir ortamda bekletilen hücrelerden embriyo elde edilmektedir. Embriyologlar bu embriyoları denetler. Bu embriyolar uzman denetiminde yapılan bir operasyonla beraber kadının rahmine yerleştirilmektedir. Bu prosedür öncesinde kişinin bol su içmesinde yarar vardır.
Tüp bebek uygulamasından sonra neler olur?
Uygulama yapıldıktan sonra bekleme süresine geçilmektedir. Yaklaşık olarak 2 hafta sonra kadına gebelik testi yapılarak, tüp bebek programının başarısı gözlenir. Bu yapılan test sonucuna göre gebelik belirlenemezse, tüp bebek programının başarısız olduğu belirlenir. Bu süreçte tedavi sonlandırılır. Test sonucunun pozitif olması durumunda, tüp bebek uygulamasına devam edilir. Bu aşamada kadın için progesteron tedavisi yapılır. Bunun amacı olası düşüklere engel olmaktır.