Tırnak Kırılmasına Karşı Etkili Bakım Önerileri
Tırnak kırılması, tırnak plakasının bir veya daha fazla noktada kırılması veya çatlaması durumunu ifade eder. Tırnaklar, vücudun koruyucu bir özelliği olan keratin adı verilen bir protein tabakasından oluşur. Tırnaklar birçok günlük aktivitede kullanılır ve bu nedenle kırılabilirler. Tırnak kırılmasının başlıca nedenleri şunlar olabilir:
Darbe: Tırnağınıza darbe gelmesi, tırnağın kırılmasına yol açabilir. Örneğin, bir kapıya vurmak veya nesneleri sıkıştırmak tırnağın hasar görmesine neden olabilir.
Kuruma: Tırnaklar kururken daha kırılgan hale gelebilir. Özellikle soğuk ve kuru hava, tırnaklardaki nem kaybına neden olabilir.
Kimyasal Maruziyet: Kimyasal maddelere (örneğin, ağır temizlik maddeleri veya çözücüler) sürekli maruz kalma, tırnakları zayıflatabilir ve kırılmasına yol açabilir.
Tırnak Yeme: Tırnak yeme alışkanlığı tırnaklara zarar verebilir ve kırılmalarına yol açabilir.
Yanlış Tırnak Bakımı: Tırnakların yanlış bir şekilde kesilmesi veya tırnak cilası kullanımı gibi yanlış tırnak bakım alışkanlıkları da tırnak kırılmasına neden olabilir.
Tırnak kırılmasını önlemek veya azaltmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz
Tırnaklarınızı düzenli olarak kesin ve şekillendirin, ancak fazla kısaltmayın.
Ellerinizi ve tırnaklarınızı nemlendirin.
Kimyasal maddelere maruz kalırken eldiven kullanın.
Tırnak yeme alışkanlığınızı bırakın.
Dengeli bir diyet sürdürerek tırnaklarınızı besleyin.
Tırnak kırılması ciddi bir sorun değildir ve genellikle evde tedavi edilebilir. Ancak tırnak kırılması sürekli tekrarlıyorsa veya ciddi bir şekilde rahatsızlık veriyorsa, bir doktora veya tırnak uzmanına başvurmanız gerekebilir.
Tırnak kırılmasına ne iyi gelir? diye sormadan önce bu kırılmaların nedenini öğrenmek ve ona göre tedavi uygulamak daha doğru olacaktır. Tırnak uçlarında zayıflama ve kırılma, özellikle kadınlarda sık rastlanan bir sağlık sorunudur.
Tırnakların kolay kırılmasının nedenleri
1. Suya çok sokmak, çok bulaşık yıkamak, her gün yüzmek.
2. Aşırı sabun veya deterjan kullanımı.
3. Uzun süre oje sürmek tırnakların ışık ve hava temasını keserek tırnakları zayıflatabilir.
4. Oje sökücü kimyasallar tırnakların zayıflatıcı etkile sahiptir.
5. Hipotiroidi hastalığı (tiroid bezinin az çalışması) kırılmayı kolaylaştırır.
6. Kansızlık (anemi) tırnaklarda şekil bozukluğu ve kolay kırılmaya neden olabilir.
7. Kötü beslenme ve bazı vitamin eksiklikleri sebep olabilir.
8. Gluten entoleransının tırnaklarda kırılma yapabileceği bildirilmiştir.
Tırnak Kırılmasına Ne İyi Gelir? Tırnak Kırılmasını Önlemek İçin
1. Ellerinizi suya daha az sokun, sık sabunlamayın, deterjanlı suya hiç sokmayın.
2. Bir süre hiç oje ve oje sökücü kullanmayın, hiç olmazsa haftanın birkaç günü tırnaklarınızın ojesiz olmasına, ışık ve hava almasına dikkat edin.
3. Kan sayımı yaptırarak kansız olmadığınızdan emin olun, (basitçe, kan Hematokrit (Hct) seviyeniz %36’nın üzerindeyse tırnaklarınızdaki kırılmanın nedeni kansızlık değildir.)
4. Tiroid bezinizin tembel olmadığından emin olun. (Basitçe kan TSH seviyeniz normal limitler içindeyse tembellik yoktur, en azından tırnak kırılmasından hipotiroidi sorumlu değildir diyebiliriz.)
Tırnak kırılmasından en çok sorumlu tutulan vitamin, B7 vitamini (ya da H vitamini) yani BİOTİN’dir. Normal beslenen bir kişide kolay kolay biotin eksikliği olmaz. Biotin saç dökülmesi ve tırnak kırıklarında önerdiğimiz bir preparat olmakla birlikte faydalı olduğuna dair elimizde kesin bir kanıt yok.
Bu nedenle kapsül yutmak yerine besinlerle doğal yolla alınması daha doğru olacaktır. Erişkin bir insanın günde 30 mikrogram biotin alması gerekir. 5 gram fındıkta 4.1 mikrogram biotin vardır.
Günde bir avuç badem/fındık/ceviz üçlüsünden birini veya karışımını yiyen bir insan biotin ihtiyacını fazla fazla karşılamış olur. Kabuklu kuruyemişlerin haricinde ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği, yer fıstığı, pazı bitkisi, maydonoz, nohut, mısır, susam gibi besinler, meyve ve sebzeler biotin içerirler.