Spermi görünmeyenler de çocuk sahibi olabilirler
Tüp bebek tekniğinde kadınların 37, erkeklerin de 45 yaşından sonra çocuk sahibi olma olasılıklarının düştüğünü belirten Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Orhan Özdiller, hiç sperm hücresi görünmeyenlerin de testisten mikroskopla alınan sperm hücreleri vasıtası ile çocuk sahibi olabileceklerini ifade etti.
Medical Park Elazığ Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Orhan Özdiller, tüp bebek tekniği ile ilgili bilgiler verdi. Özdiller, bilhassa tüp bebek tekniğinde genetik hastalıkların önüne geçilebildiğini ifade ederken, çocuk sahibi olmak isteyenlerin de en fazla sordukları konular ile ilgili açıklama yaptı. Tüp bebek tekniğinde genetik hastalıkların önüne geçilebildiğini belirten Op. Dr. Özdiller, “Tüp bebek programlarında embriyo anne rahmine yerleştirilmeden önce üçüncü gün embriyodan aldığımız bir hücre ile genetik hastalık olup olmadığına bakıyoruz. Genetik hastalık olan embriyoları da bu yolla aktarım etmemiş oluyoruz. Genetik hastalıkların yüzde yüzüne tanı koymak olası değil, zira milyonlarca genetik hastalık var ancak bizim uyguladığımız teknikle toplumda en yaygın görülen 9 tane genetik hastalığa bakabiliyoruz. Ayrıca bir de farklı bir teknik var. Yani ailede anne ya da baba adayında önceden bilinen bir genetik rahatsızlık var ise onlar transformasyon dediğimiz taşıyıcılık söz konusuysa bu sorunluluğu taşıyan embriyoları bularak aktarımını engelliyoruz. Çünkü bunları aktarım ettiğimizde ya gebelik olmuyor, veya düşük olabiliyor, ya da genetik olarak normalin dışında olma riski var. Özellikle bu tekniği daha önce düşüğü olan veya daha önceki çocuklarında down sendromu gibi hikâye si olan anne babalar ile ailesinde kromozom hastalık taşıyanlarda yapıyoruz. Kabaca normalde düşük yapanlarda gebelik oranı yüzde 30 ise bu teknikle gebe kalma olasılıkğı yüzde 60’a çıkıyor” dedi.
“KADINLARDA 37, ERKEKLERDE 45 YAŞIN GEÇİLMEMESİ ÖNEMLİ”
Özellikle anne adayının yaşı ne kadar genç olursa gebe kalma şansının daha fazla arttığını dile getiren Op. Dr. Özdiller, buna gerekli önemin gösterilmesini istedi. Özdiller, “Kadınlarda bilhassa 37 yaşından sonra yumurta sayısı ve kalitesi azaldığı için gebelik oranı azalıyor. 37 yaşından sonra düşük olma olasılıkğı artıyor. Erkekler bu hususta biraz daha şanslı. Erkeklerde genelde 45 yaşından önce spermde pek fazla bir etkilenme olmuyor. Biz hastalarımıza tüp bebek tedavisi gerekiyorsa geciktirmemelerini tavsiye ediyoruz. Bunu söylerken herkese tüp bebek yapalım demiyoruz. Tüp bebek gerektiren bir durum varsa bunu geciktirmemek lazım. Ne kadar erken olursa tüp bebek şansı da o kadar artar” diye konuştu.
“SPERMİ GÖRÜNMEYENLER DE ÇOCUK SAHİBİ OLABİLİR”
Hiç sperm olmama durumuna tıp dilinde azosperm denildiğini belirten ve menide hiç sperm hücresi görünmüyor anlamına gelen durum ile ilgili de bilgi veren Op. Dr. Özdiller, “Bu iki durumdan kaynaklanıyor. Bir tıkayıcı sperm dediğimiz, aslında sperm var ancak kanallardaki tıkanıklıklardan dışarı çıkması olmayan. Bu tür hastalarda ameliyatla sperm bulma şansı yüksektir. İkincisi ise sperm üretiminin az olduğu durumlar. Normalde testiste milyonlarca tümül dokusu var. Fakat bazı hastalarda bu tümüllerin azı çalışıyor. O yüzden de dışarıya çıkacak kadar sperm olmuyor. Sperm üretimi varsa ameliyatla testisten sperm alarak tüp bebek yapılabiliyor. Biz sperm aramada mikro tese sistemini kullanıyoruz. Bu sistemde sperm ararken göz yerine mikroskopla bakıyoruz. Dediğim gibi hiç sperm olmayanlarda ameliyatla sperm bulunursa tüp bebek yapmak mümkün” diye söyledi.