Polikistik Over Sendromunun Ana Nedeni Nedir?
Polikistik over sendromu (PKOS), üreme yıllarında meydana gelen hormonlarla ilgili bir sorundur. PCOS’unuz varsa , çok sık adet görmeyebilirsiniz. Veya günlerce süren adet dönemleriniz olabilir. Ayrıca vücudunuzda androjen adı verilen bir hormon çok fazla olabilir.
PCOS ile yumurtalığın dış kenarı boyunca birçok küçük sıvı kesesi gelişir. Bunlara kist denir. Küçük sıvı dolu kistler olgunlaşmamış yumurtalar içerir. Bunlara folikül denir. Foliküller düzenli olarak yumurta salmazlar. PCOS’un kesin nedeni bilinmemektedir. Erken tanı ve tedavi ile birlikte kilo kaybı, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi uzun vadeli komplikasyon riskini azaltabilir.
Over kelime anlamı olarak yumurtalık demektir. Polikistik over ise içinde birçok içi sıvı dolu kesecik bulunan anlamına gelmektedir. Dünyanın birçok yerinde milyonlarca kadında rastlanabilen polikistik over sendromu, sağlığı çok büyük risk altında bırakmayarak, menopoz öncesi bayanların % 10 rastlanabilen bir durumdur.
Yaşanılan dönemdeki koşullar geliştikçe, kadınlar daha hareketsiz bir yaşam sürmeye, zaman kaybı yaşamamak için hazır gıdaları tercih etmeye, plastik eşyalar ve pet şişelerin kullanımın tercih etmesi gibi sebepler, bu rahatsızlığa yakalanma oranını artırmaktadır. Geçmiş zamanlarda protein ağırlıklı beslenilirken şimdi karbonhidrat ağırlıklı beslenilmesi ve tüketilen gıdaların katkı maddesi içermesi bu rahatsızlığın ortaya çıkmasını daha da etkilemiştir.
Polikistik over sendromu belirtileri
Polikistik over sendromu zaman zaman çeşitli belirtiler verdiği gibi hiçbir belirti göstermeden de ortaya çıkabilmektedir. Adet döneminde görülen düzensizlik ve hamile kalma riskinin azalması, vücuttaki tüylerde ciddi miktardaki artış, sivilce oluşumu ve ciltte yağlanma görülmesi gibi belirtiler verebilmektedir.
Bir belirti göstermeden de, kişinin her ay düzenli adet olmasına rağmen yumurtlama olmaması, polikistik over sendromunun yarattığı bir sorundur. Bu rahatsızlığa sahip tüm kadınlarda insülin direnci görülmektedir. İnsülin direnci görülmesi ise adet düzensizliği ve kilo artışı gibi sebeplerden kaynaklanmaktadır.
Bu hastalığa sahip kadınların öncelikli çabası kilo vermek olmaktadır ancak ne yazık ki diyet listeleri tek başına etkili değildir. Çünkü polikistik over sendromu altında yatan en büyük sebep hareketli bir hayattan daha hareketsiz yaşama geçmekle ilgilidir. Bu rahatsızlığı ortadan kaldırabilmek için kullanılabilecek birkaç yöntem bulunmaktadır ve uygulanacak tedavi yöntemi tiroit, prolaktin, vücut yağ oranı, insülin direnci ve FSH ve FH hormonlarına göre birlikte veya ayrı ayrı uygulanmaktadır.
Ayrıca, hamile kalmayı düşünmeyen kadınlar için öncelikle adet düzenini sağlamaya yönelik tedaviler uygulanırken, hamile kalmak isteyen kadınlar için insülin direncini düşürmeyi sağlayacak tedavi yöntemleri tercih ediliyor. Bu kriterler kişiden kişiye değişiklik gösterebileceği için, herkese uygulanacak tek bir yöntem yoktur. Günlük hareket artışı, beslenme biçiminin değiştirilmesi, insülin duyarlılığını artıran ilaçların kullanılması, erkeklik hormonunu aktif hale gelmesini engelleyen ilaçların kullanımı ve son olarak ameliyat gibi tedavi yöntemleri mevcuttur.