Omurga Eğriliği “Skolyoz” Ameliyatı Ne zaman Yapılır?

Omurga Eğriliği “Skolyoz” Ameliyatı Ne zaman Yapılır?

Halk arasında omurga eğriliği olarak bilinen skolyoz’un ortaya çıktığı yaşa göre belirtileri de farklılık gösteriyor, Skolyoz her yaşta da ortaya çıkabiliyor. Ergenliğe kadar olan kısımda daha fazla görülüyor ama bu eğrilikler erişkin yaşlarda da devam edebiliyor.

Omurganın, gövdenin veya belin eğriliği olarak tanımlanabilen skolyozun oluşumundaki sebeplerden yüzde 80’inin, nedeni bilinmeyen faktörlerden kaynaklanıyor.

Görüntü itibarıyla bir eğrilik oluştururken kişiyi fiziksel olarak da zorlayan skolyoza neden olan etkenleri dört başlıkta toplayabiliriz, “neden oluştuğu bilinmeyen”, “konjenital” (doğumsal), “kas-sinir bozukluklarına bağlı” ve “sendromlara eşlik eden skolyozlar”

Omurga Eğriliği Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Bebeklik çağındaki skolyozların yüzde 90’ının kendi kendine düzellebiliyor. 4-10 yaş arasında ortaya çıkan çocukluk çağı skolyozunun eğriliği 30 derece civarını bulmuşsa, sonrasında onun ilerleme ihtimali yüksek. Çünkü 10 yaşından önce çocuğun büyüme potansiyeli daha fazla olduğu için bu eğriliğin artık kötüleşme ihtimali artıyor. O yüzden yakından gözlemlemek gerekir. Omurga Eğriliği karşımıza, dışarıdan bakıldığında belde veya sırtta geniş ‘s’ şeklinde çift eğrilik veya geniş ‘c’ şeklindeki eğrilikle çıkabiliyor. Buna, göğüs şekil bozuklukları, kaburgada kamburluk, omuz dengesizliği, kalçanın dışarıya çıkması, kısalık da eşlik edebiliyor.

Omurga Eğriliği İçin Ameliyat En Son Aşama

10 derecenin üzerindeki eğrilikleri Omurga Eğriliği olarak tanımlandığı ve çocuğun yaşına göre tedaviye ve neler yapılacaklarına karar verilir.10 derecenin üzerindeki eğrilikleri Omurga Eğriliği olarak tanımlandığı ve çocuğun yaşına göre de tedaviye ve neler yapılacaklarına karar verilir.

Skolyozun kendisi bir hastalık değil, bir şekil bozukluğu. Ona sebep olan hastalıklar, doğumsal hastalıklar olabilir. Omurga ve sırtta görülebilecek bozukluklar doğuştan gelen yapısal bozukluklar olabiliyor. Bunlara ek olarak bazen kalp hastalıkları, böbrek problemleri, nöromuskuler hastalıklar veya meningomyelosel dediğimiz omurilik hastalıkları da skolyoza eşlik edebiliyor. Onların çözümünde, cerrahi tedavisi daha da ön plana geçebiliyor. Yine de cerrahiyi en son aşamada başvurulmalı. Cerrahi her yaşta yapılabilecek bir çözümdür. Belli bir açıya ulaşmamış, vücudun dengesini bozmamış skolyozlarda takip edilir. 25-30 dereceden sonraki aşamada skolyozlu çocuğun yaşına göre korse tedavisini de ikinci basamak olarak uygulanır. Korse tedavisindeki amaç, eğriliğin ilerlemesini yavaşlatmak, kısmen düzeltmek ve ameliyata kadar geçecek sürede çocuğun büyümesine fırsat vermektir. Gözlem ve korse tedavisinden sonraki aşamada eğer eğrilik vücudun dengesini bozduysa ve bu tedavilerle kontrol altına alınamıyorsa son çare olarak ameliyat aşamasına geçiliyor.

 Omurga Eğriliği Ameliyatı Ne zaman Yapılır?

Omurga Eğriliği için ameliyat kesin çözümdür, fakat öncesinde mümkün olduğunca çocuğun büyümesine fırsat verilmeli, Bunun için gövde yüksekliğinde mümkün olduğunca 10 yaşından önce füzyon ameliyatları dediğimiz dondurma ameliyatları yapılmamalı. 10 yaşından sonra çocukların akciğerlerinin kapasitesi yaklaşık yüzde 80’e ulaşmış oluyor. Dolayısıyla yapılacak bir ameliyatın zararı en aza indirilmiş oluyor.

Cerrahi tedavide küçük çocuklarda füzyonsuz ameliyatlar son dönemde oldukça revaçta, “Geçici olarak ameliyat bölgesinin uzağından, kaburgalar arasından rotlarla uzatma, denge kurma ameliyatları var. Çocuğa ameliyat yapılıyor. 6 ay sonra tekrar uzatma şeklinde bir müdahalede bulunuyr ya da dışarıdan uzatılabilen sistemler kullanarak çocuğun omurgasının büyümesine fırsat verip kısmen dengede tutacak ara ameliyatlar gerçekleştiriliyor. Sonunda çocuğun büyümesini belirli bir seviyeye getirdikten sonra bu füzyon ameliyatlarıyla sonlandırılıyor. Öte yandan yapılabilecek tedavilerin sonuçlarının daha iyi olabilmesi için skolyozun erken tehşisi de çok önemli. Bu anlamda ailelere de önemli görevler düşüyor. Aileler; paniklemeden bu alanda tecrübeli doktorları araştırsınlar, hatta bir doktorla da yetinmeyerek birkaç uzmandan görüş alsınlar. Çünkü yapılacak iş, özellikle ameliyat son aşama ve bunun iyi yapılması lazım.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ