Meme Kanseri 50 Yaş Altındakileri Daha Fazla Tehdit Ediyor

Kadınların % 50’si 50 yaşın altında meme kanserine yakalanıyor. Bu hastalığa yakalananların yüzde 20’si, ise 40 yaşın altında…
Meme kanseri nedir ? Bu kanser türü günümüzde oldukça yaygın bir hale gelmiştir. Bu kanser meme dokusunda bulunan süt kanalını oluşturan ve süt yapan hücrelerin kontrol dışında çoğalmasıyla ortaya çıkar.Yaklaşık 30 sene evvel meme kanseri, 12-14 kadında görülürken şimdilerde ise artık her 8 kadından 1’i hayatı süresince meme kanseri ile karşı karşıya kalma riskiyle yaşıyor.
Anne veya kız kardeşte meme kanseri varsa kişideki risk 2-3 kat artıyor. Meme kanseri olan akraba sayısı arttıkça, göreceli olarak bu da artıyor. Tabii ki yalnızca ailede olması değil onun üzerine çevresel ve şahsi etkenler de eklenebileceğinden net olarak bir şahsa ‘Senin kanser olma riskin şudur’ diye yüzde vermek yanlış olur. Kalıtsal meme kanseri oldukça az görülüyor. Hastaların yüzde 5-10 kadarı kalıtsal meme kanseri. Yani anne veya babasından aldığı hatalı genler sebebiyle hastalanıyor. Bu genleri taşıyabilir, bu hastalık hiç ortaya da çıkmayabilir. Biz yüksek riskli gördüğümüz hastaları test edip, erkenden ön görüp koruyucu tedaviler de yapabiliriz.
Koç Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ece Dilege, en önemli risk etkeninin östrojen hormonu olduğunu, ailede meme kanseri hikayesi bulunmasının da faktör bir risk olarak ortaya çıktığını aktardı.
Meme Kanseri Olan Hastaların yarısında kadın olmak ve yaş almak dışında risk etkeni yok
Doç. Dr. Ece Dilege, diğer risk etkenleri arasında önemli bir grubun hormonal nedenler olduğunu, ilk adetini 12 yaşından önce görmenin, hiç çocuk doğurmamak ve emzirmemenin, ilk doğumunu 30 yaşından sonra yapmanın, menopoza 55 yaşından sonra girmenin ve bu dönemden sonra uzun süreli hormon yerine koyma tedavisinin meme kanseri riskini artıran faktörler olduğunu anlattı.
Dilege, şu şekilde devam etti: Meme kanserinde bir de çevresel etkenler var. En önemlisi ve net olarak bildiğimiz gençliğinde lenfoma ‘hodgkin lenfoma’ tanısıyla göğüs bölgesine radyo terapi alan kadınların ileriki dönemlerde meme kanseri risklerinin artmış olduğunu biliyoruz. Özetle hastaların yarısında kadın olmak ve yaş almak dışında herhangi bir risk etkeni belirlenemez. ‘Ailemde meme kanseri yok, ben gencin olmaz’ demiyoruz. Türkiye’deki kadınların aşağı yukarı yüzde 50’si 50 yaşın altında meme kanseri tanısı alıyor. Bunların aşağı yukarı yüzde 20’si, 40 yaşın altında…”