Vajina Sarkması Neden Olur? Nasıl Düzeltilir?

Vajina Sarkması Neden Olur? Nasıl Düzeltilir?

Vajina sarkmasını Labioplasti ameliyatı ile ortadan kaldırmak mümkün.Günümüzde bir çok kadının en büyük şikayetlerinden biri de vajina sarkmasıdır. İçi dudakların sarkık olması, büyük olması veya dudaklar arasındaki büyüklük farkı olması bu şikayetlere neden olmaktadır. İşte burada da devreye Labioplasti Ameliyatı giriyor.

Bu konu hakkında yapılan araştırmalara göre  en çok 18-30 yaş arasındaki kadınların % 51 inin kendi genital bölgelerinden  şikayet ettiği görülmüştür. Son zamanlarda çoğu kadının görsel olarak şikayet ettiği bu durumdan dolayı jinekolog cerrahilerde  rahim estetiği yapılma oranı da giderek artış göstermekte.  Özellikle kadınlar estetik açıdan dolayı  memnuniyetsizlik yaşamakta ve bu durumun cinsel hayatlarına olumsuz etki etmesi veya da etki edeceğini düşünmektedirler .

Labioplasti Ameliyatı ve Vajina Sarkmasının Nedenleri

Vajina Sarkması Nedir ? Labioplasti Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

Labioplasti ameliyatı, Vajinanın  iç dudaklarındaki genetik veya yapılan doğum sonrasında oluşan sarkmayı düzeltmeye yönelik yapılan estetik cerrahi operasyonu ve bu ameliyata verilen isimdir. Küçük dudakların büyük olması, sarkık olması veya dudaklar arasında büyüklük farklı olması durumunda bu operasyon uygulanmaktadır.

Vajinanın iç dudaklarında  (labia minor) yapısal olarak büyüklük,  orantısız görünüm ve sarkık olabiliyor. İç çamaşırın normalde dokunmaması gereken bölümlere dokunduğunda kaşıntı ve tahriş yapabiliyor . Yaz aylarında özel mayo ile bu görünüm gizlenmeye çalışıyor. Tabiki birde  işin psikolojik boyutu var. Bu sorunu olan kişiler kendi genital organlarını görmek bile istemiyorlar. Bu psikolojik durum eşler arası sıkıntılara da yol açıyor. İç dudak estetiği de denilen labioplasti ameliyatı ile kadınlar bu problemlerine çözüm bulabilirler. Bu durum kesinlikle bir hastalık değil , hastalığa yol açmaz sadece rahatsızlık veren anormal bir yapıdır. Tüm genital bölge ameliyatları arasında en fazla yapılan operasyon Labioplasti ameliyatı’ dir.

İç Dudaklardaki Büyüklük ve Sarkma Olmasında ki Etkenler Nelerdir ?

  1. Bu durum çoğunlukla genetik bir durumdur . Kaza, travma, doğum yırtıkları sonucu da görülebilir.
  2. Zayıf kişilerde daha sık rastlanır çünkü vulva dış dudakları zayıf kişilerde çok dolgun değildir. Bu yüzden iç dudaklar daha belirgin görünerek kadını labioplasti ameliyatı na zorlayabilir.
  3. Ciddi miktarda kilo veren bayanlarda her yerde olduğu gibi genital bölgede de sarkma olabilir. Kilo verildiğinde , esnekliğini yitirmiş deri buruşuk ve sarkık bir görüntü hali alır.
  4. Normal doğum sayısı fazla olan kadınların genital bölgedesindeki  kas zayıflaması da buna yardımcı  etkendir.

Vajina Sarkması Labioplasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Operasyon İç dudakların, dış dudaklardan aşağı yukarı uzanan ince kıvrımlar, cerrahi işlemle alınır. Kıvrım problemi  ortadan kalkadı , dışarı sarkmalar giderilir ve  normal iç dudak şekli verilir. Bu operasyon için iki yöntem vardır. Bunlardan biri  sarkan kısımlar   çıkarılır. Geriye kalan dokular, çıkartılmayan kısımlar dikilir. Bir diğer yöntemde, eğer fazlalık sadece aşağı doğru değil, arkadan öne doğru da fazlalık varsa, bu fazlalıklara uygun bir şekilde çıkarma işlemi yapılır. Geriye kalan dokular, dikilir.

Labioplasti ameliyatı lokal anestezi ile 30 -40 dakika içerisinde yapılabilen kısa bir işlemdir. Ancak bazı durumlarda  ,hassas kişilerde   genel anestezi uygulanabilir. Bu durumda labioplasti operasyonu mutlaka hastane ortamında yapılacağından  sabah olunan ameliyat sonrası akşama kadar hastanede kalmak gerekir , ortalama 1 gün sonra hasta taburcu olabilir.  Ayrıca eriyen dikişler konulduğu için daha sonrasında dikiş alımı gerektirmez.

Operasyon olacak kişi  müdahale öncesinde adet olunmamalı.  Sonuçta bir cerrahi operasyon olacağından enfeksiyona karşı tüm önlemlerin alınmış olması gerekir. Adet olunursa kanama yüzünden operasyon bölgesinin hijyeni tam korunamayabilir , enfeksiyon riski taşıyabilir .

Hamam, havuz, sağuna yakaşık 3 hafta yasaklanır. Özellikle umuma açık hamam ve havuz gibi yerlerden enfeksiyon kapma riski çok yüksektir. Duş ertesi gün alınabilir ancak küvete yatmak gibi bir durum olmaz.

Operasyon sonrasında hastada  sızıntı şeklinde, adet kanamasına benzer bir kanama olabilir bu normaldir. Fakat aşırı miktarda olan kanamalarda mutlaka operasyonu yapan doktora başvurulmalıdır.

Operasyonda kızlık zarı zarar görmez . Kızlık zarı vajinanın içinde yer alırken, iç dudaklar vajinanın dış tarafındadır .

Rahim Sarkması Nedir?

Hiç doğum yapmamış kadınlarda 5-6 cm arası büyüklüğe sahipken, doğum yapan kadınlarda 6-7 cm büyüklüğündedir ve yapılan doğum sayısına, diğer faktörlere göre değişiklik göstermektedir.

Yaş ilerlemesi, normal doğum sayısı  gibi nedenlerle  bağlar işlevlerini kaybedebilirler. Bağların gevşemesiyle genital organların vajina içine sarkması olağandır. Rahim sarkması da, bazı etmenler sonucunda rahimin vajina içerisinde aşağı kaymasıdır.

Rahim Sarkmasına Neden Olan Faktörler

Rahim Sarkmasına neden olan en önemli faktörler genetik yapı ve  yapılan normal doğumlardır. Tabiki de tek etkenler bunlar değil elbette, aşağıda diğer faktörleri sizler için sıraladık;

  1. Genital bölgedeki kılların temizliği oldukça önemlidir. Fakat bunun yapılış şekli de bir o kadar önem teşkil eder. Rahimin üst tarafı ağda yapılırken pek uğraştırmaz. Bulundurduğu yağ ve kas dokusundan dolayı aksine rahatlıkta sağlar. Fakat alt bölgelerin temizliği oldukça zor ve meşakkatlidir. Ağdadan dolayı deforme olabilir ve zamanla kararıp sarkabilir.
  2. Cinsel aktivasyonun süresi ve sıklığı da bir diğen etkendir . Uzun süreli cinsel birleşmelerin neticesinde kadında bu açıdan sarkmalar meydana gelebilmektedir.
  3. Öksürük , Ikınma ve  kabızlık gibi karın basıncının artmasına neden olan durumların sık yaşanması.
  4. Yapılan normal doğum sayısı .
  5. İri bebek doğum yapılması
  6. Doğum sırasında yırtılmalar olması ve uygun teknikle dikilmemesi
  7. Yaşın ilerlemsi
  8. Obezite , alınan fazla kilolar

Rahim Sarkmasının  Sağlımıza Olumsuz Etkileri ;

Rahim sarkması durumunda genelde ilk olarak estetik açıdan bir rahatsızlık duyulur . Buna bağlı olarakta bazı kadınlar görsellik nedeni ile cinsel hayatına olumsuz yansımasından dolayı tereddüt yaşarlar. Ancak bu durum karşısında görsellikten başka sorunlarda meydana gelebilmekte. Rahimde fazla  bir sarkma olması neticesinde kadın, rahmini eliyle hissedebilecek duruma gelir. Hatta ilerleyen durumlarda rahim tamamen vajina dışına çıkabilir. Genelde rahim sarkması durumundan sadece rahim değil, onun yanındaki kalın bağırsak ve idrar torbasınında etkilendiği olmakta.

Rahim sarkması olan kadınlar özellikle fazla ayakta kaldıklarında, ıkınma sırasında, öksürme ve hapşırmada alt bölgelerinde dolgunluk ve ağrı hissetmelerine neden olur. Rahimle birlikte rektum (kalın bağırsağın ucu) sarkması yaşayanlarda ise, rektum vajinaya doğru iyice yaklaşır. Bu sarkma beraberinde kabızlık sorununu da getirir.

İdrar torbasında sarkma oluşan kadınlarda ise, sarkmanın şiddetine bağlı olarak ayakta kalma durumunda, cinsel ilişki sırasında ve gülme esnasında  idrar kaçırma  ve zor idrar yapma sorunu ortaya çıkar. Genital bölge organlarının sarkması sonucunda kadının cinsel yaşamından zevk alamama durumu da oluşmaktadır.

Rahim Sarkmasına Alınacak Önlemler ve Tedaviler ;

Rahim sarkmasının ortaya çıkmasını önlemek çokta mümkün değildir fakat buna karşın yaşantımıza dikkat ettiğimizde bazı risk faktörlerini azaltmanız mümkündür. Sağlıklı beslenmek, aşırı kilo almamak , spor yapmak alınacak tedbirlerin başında gelir. Karnın tabanındaki kaslarınızı güçlendirmek için egzersizler yapmak  faydalı olacaktır.

Örneğin; idrar yapma esnasında idrarı durduruyormuş gibi vajinadaki kasları sıkıp beşe kadar saymak, iyi bir egzersiz olacaktır. Bunu günde birçok kez tekrarlamak gerekmektedir. Sigara içme alışkanlığınız varsa bunu bırakmalısınız.

Sürekli sizi öksürten bir hastalığınız ve kronik şekilde devam eden kabızlığınız varsa doktorlara danışarak tedavi olmasınız. Menopoz döneminde yardımcı östrojen hormonu almak, kasların gevşemesine engel olmaktadır. Fakat hormon tedavisi görmenin de kendine ait riskleri vardı , doktorunuzla beraber tedavi olmaya karar vermelisiniz.

Vajinal daraltma, Zaman içerisinde deforme olan yada  sarkma görülen, genişleyen kadın genital organının estetik müdahale ile  toparlanması, sıkılaştırılması ve gençleştirilmesi işlemine vajinal daraltma denir.

Doğru bir sarkma tedavisi için doğru teşhis önem arzeder. Teşhis her zaman kolayca konulamaz çünkü sarkma belirtileri başka hastalıklarda da görülebilmekte. Tedavinin en iyi şekilde yapılabilmesi için problemin kesin nedeni bulunmalıdır ve ona göre tedavi uygulanmalıdır.

Doktorunuz sizin yaşadığınız sorunun hikayesini önce dinler ve sizi muayene eder. Uzanırken ve sonra ayaktayken muayene edilebilirsiniz. Bu muayene sırasında ıkınmanız ve öksürmeniz istenebilir. İdrar torbanızın çalışması da muayene sırasında test edilecektir.

Her rahim sarkması durumunda aynı tedavi ön görülmez. Tedavi yöntemleri hastadan hastaya değişkenlik gösterir. Tedavi edilecek hastanın yaşı, çocuk sahibi olmak isteyip istemediği, hastalığın derecesi, hastanın genel sağlık durumu tedavinin de şeklini belirler. Problem yeni başlamış olan kişilerde, Kegel egzersizleri olarak bilinen vajina çevresindeki kasların çalıştırılması ile  birlikte sarkma durumu kısmen de olsa durdurulabilmekte.

Hastalık derecesi ilerlemiş kadınlarda egzersiz sonuç vermeyeceği için cerrahi müdahale kaçınılmaz olacaktır. Vajina sarkması ileri olan hastaların eğer çocukları varsa  tedavi şekli, genellikle rahmin vajina içerisinden çıkarılması ve ön vajina duvarlarındaki fazlalık kısımlarının çıkarılarak vajina daraltılma operasyonu yapılması şeklinde olacaktır. Vajina daraltma  uygulanan kadınların, hamile  kalma durumunda ise normal doğum doğum yapmak yerine sezeryanla doğum yapmaları gerekmektedir. Doğum yapma düşüncesi olan, rahminin alınmasını istemeyen hastalarda  ise rahim alınma yoluna başvurulmaz .

Bu hastalarda yalnızca ön ve arka vajina duvarlarındaki fazla oluşmuş dokuların alınmasıyla, genişlemenin onarımı vajinanın daraltılması yoluyla gerçekleştirilir. Böylece Cinsel yaşam sorunları da düzeltilerek, eskisine oranla daha fazla tatmin olmaları sağlanır. Rahim sarkması belirgin bir biçimde olması durumunda, karın içerisinde rahmi yerinde tutan bağlara ulaşılarak, bu bağların yukarı çekilerek sağlamlaştırılması ve bunun sonucunda rahmin alınmaması olanağı sağlanmaktadır.

Bu cerrahi müdahaleye yer yer  ” askı operasyonu ” da denilmekte.  Fakat yukarı çekme operasyonları, çok uzun ömürlü bir tedavi yöntemi olmamakta. Bu tür müdahalelerin uygulanışına ve tekniğine bağlı olarak, sarkma probleminin ortalama 5 yıl içerisinde yeniden ortaya çıkması söz konusu olamktadır.

Vajinal operasyonlar ortalama  1 – 1,5 saat sürmektedir. Lakin rahim sarkması gibi müdahalelerde  ameliyat süresi ortalama 3 saat civarında olmaktadır. Ameliyattan  sonra ki 1,5  ay için  cinsel ilişki yasaklanır.  Vajina içerisindeki  yaranın tam olarak iyileşebilmesi   4 – 6 hafta arasında zaman alabilmektedir. Bu süre içerisinde duş alınabilir ancak deniz, havuz, kaplıca ve sauna gibi ortamlar  yasaklanır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ