Kadınların Kabusu İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Oluyor?

Kadınların Kabusu İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Oluyor?

İdrar yolu enfeksiyonu kadınlarda sıkça görülmektedir. Her 2 kadından birini etkileyen ve erkeklere göre 8 kat daha fazla görülen idrar yolu enfeksiyonu gündelik yaşam kalitesini de ciddi bir şekilde düşürüyor.

Ağrı, yanma hissi gibi belirtileri olan idrar yolu enfeksiyonu, müdahalede geç kalındığı takdirde böbreklere zarar vererek tedaviyi son derece güçleştiriyor. İdrar yolu enfeksiyonu yaşamamak için bol su içmek ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi tavsiye ediliyor.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?İdrar yolu enfeksiyonu olan hastalarda; sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma ve sızı, idrarın bitmeme hissi, kanlı gelmesi, idrar renginde koyulaşma ve bulanıklık, cinsel ilişki esnasında ağrı gibi şikayetler baş gösteriyor. Hastalığa müdahalede geç kalındığı takdirde bakteriler böbreklere ulaşıyor.

Bunun da kişide, ateşle beraber daha ağır seyreden ve hastane yatışı gerektiren bulaşmaların gelişmesine neden olabildiğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, tedavi biçimi hakkında şu bilgileri aktarıyor: “Tedavide genelde antibiyotikler ve idrar yolu temizleyicileri kullanılıyor.

Uygun tedavi planlaması sonucunda şikayetler 24 saat içinde ortadan kalkıyor. Tedaviye geç kalınması veya bilinçsiz programlar yapılması sonucunda hastalık ilerleyebiliyor ve böbreklere yayılarak kronikleşebiliyor. Gerekli önlemlerin alınmadığı kişilerde 1 yıl içerisinde üç ya da daha çok sayıda tekrarlayan kronik idrar yolu enfeksiyonu görülebiliyor.

Kadınların Kabusu İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Oluyor?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Oluyor?

Kadının dış idrar yolunun anatomik olarak erkek dış idrar yoluna göre daha kısa olması, bakterilerin mesaneye ulaşmasını kolaylaştırarak mesane iltihabına neden oluyor. Bu nedenle hastalık en fazla kadınlarda rastlanıyor.

Özellikle üreme çağındaki kadınları tehdit eden idrar yolu enfeksiyonuna yol açan faktörler arasında tuvalet alışkanlıkları ilk sıralarda yer alıyor. Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, “Tuvalet sonrası, arkadan öne doğru yapılan temizlik, anüs çevresindeki organizmaları vajinaya taşıyarak sistite neden oluyor.

Bu yüzden temizliğin önden arkaya doğru yapılması gerekiyor. Bunun yanı sıra cinsel ilişki sırasında meydana gelen mekanik travmalar ve ilişki ile genital bölgedeki yuvalanan bakterilerin mekanik olarak dış idrar yoluna taşınması da enfeksiyonu arttırıcı etkiye neden oluyor” diyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ