Sık Rastlanan Kadın Hastalıkları ve Tedavisi

Kadınlar yapısal sebeblerden dolayı ömürleri boyunca pek çok hastalığa maruz kalıyor. İşte kadınların yaşamları boyunca en fazla görülen kadın hastalıkları;
Çikolata Kistleri ve Tedavisi (endometriozis)
Nedenleri: Çikolata kistleri (endometriozis) rahim içi döşeyerek bulunması gereken doku tipinin olması gereken bölge dışında da olmasıdır. Ağrı ve kısırlığa yol açabilir. Bazen herhangi bir belirti vermeyebilir. Bu durumda doktor hastayı izlemeyi tercih edebilir. Bu değerlendirme muayene, ultrason ve bazı kan testleri ile olabilir. Hastalığın tanısında tek yöntem karın boşluğunun kamerayla görülmesi ve biyopsi yapılmasıdır. Laparoskopi olarak adlandırılan bu yöntem genel anesteziyle yapılır. Göbek deliğinden 0.5 santimlik bir kesinden ince bir kamera sisteminin girmesiyle içerinin görüntülenmesi esasına dayanır. Kamera sistemi yüzlerce kat büyütme imkanına sahip olduğu için en küçük anormal dokular bile incelenebilir ve biyopsi yapılabilir. Bazen laparoskopi yapmadan doktorun elle vajinal muayenesi sırasında eriştiği bulgularla da tanı mümkün olabilir.
Tedavi Yötemleri: Tedavisinde üç ana başlıktan bahsedebiliriz.
İlaçlar: Hormonal tedavi hormon içermeyen ilaçlar olarak iki başlıktadır.
Cerrahi tedavi: Laparoskopi ve laparotomi gibi işlemleri içerir. Kısaca karın boşluğunun büyük kesi olmadan kamerayla görüntülenmesi ya da sezaryen gibi karın boşluğunun açılmasıyla yapılır.
Destek tedavisi: Fizyoterapi, psikolojik destek, bitkisel tıp gibi tedavileri içerir.
Kadın Hastalıkları Miyom ve Tedavisi
Nedenleri: Miyomlar iyi huylu tümörlerdir. Kötü huylu yani “sarkom” olma ihtimali %1’den daha düşüktür. Çogunlukla 35-45 yaşları arasında raslanır. Miyomlar gebelik sırasında yükselen östrojen düzeyinden dolayı büyüyebilir fakat lohusalık döneminde küçülmeye başlar. Bu nedenle gebelik planı olan miyomlu hasta, bir an önce gebe kalmalı ve bebeğini uzun süre emzirmeli.
Tedavisi: Miyomun yerleşim yerine, verdiği bulgulara, büyüme hızına, hastanın yaşına, yakınmasına, doğum yapıp yapmamasına, gebelik planına göre karar verilir. Örneğin rahimin tam içine yerleşmiş gebelik planlayan ya da kanaması durmayan hastaya miyom alma operasyonu yapılır. Gebelik beklentisi olmayan kanama yapan miyomlar için rahimin alınması önerilir. Kanaması durmayan hastaya hormon tedavileri, hormonlu spiraller önerilebilir.
Kadın Hastalıkları Rahim Ağzı Kanseri ve Tedavisi
Nedenleri: Rahim ağzında gelişen kötü huylu bir tümör türüdür. Serviks kanseri diye de bilinir. Rahim ağzı kanseri için en önemli sebep HPV virüsüdür. Bu kanser HPV ‘ye yakalanmamış kadınlarda gelişmez. Ancak kadınlarda bağışıklığı baskılayıcı her türlü durum rahim ağzı kanserinin gelişme riskinin yükseltebilir. Çünkü bağışıklık düşüklüğü HPV ‘nin kalıcı enfeksiyon geliştirmesine ve kansere dönüşmesine neden olabilir. HPV’ nin en bulaşmasının birincil ve en önemli sebebi korunmasız cinsel ilişkidir. HPV enfeksiyonu kendiliğinden iyileşmezse bir takım evrelerden geçerek en nihayetinde kanserle neticelenmektedir. Bu süreç yaklaşık 10-15 yıl süren bir süreçdir.
Tedavisi: Bu kanser türü ortaya çıkmadan önce bu kanserin öncülü olarak ortaya çıkan bazı durumlar olabilir. CIN kısaltılmasıyla bilinen rahim ağzı kanseri öncülü hastalık grubu, kanserin kendisine göre daha kolay tedavi edilir. Hastada bu kanser öncülü durum yakalanmadan gelişimini sürdürür ve kanser haline gelirse artık ameliyat, radyoterapi gibi yöntemlerle tedavi edilir. Bu nedenle bu kanser türünü henüz kanser haline gelmeden başlangıç halindeyken yakalamak gerekir. Rahim ağzı kanserini düzenli muayene ve smear testi yaptırarak önlemek mümkündür.
Polikistik Over Sendromu
Kadınlarda en fazla ortaya çıkan hormon bozukluğu polikistik over sendromudur. Sebebleri tam olarak bilinemese de yanlış beslenme, aşırı kilo alma gibi bir çok etken hastalığı tetikleyebilmektedir. Hastalık tipik olarak genç kızlarda ve genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar. Polikistik over sendromu görülen kızlarda genellikle kilo fazlalığı, tüylenme, saçlarda dökülme ve sivilcelenme problemleri görülür.
Tedavideki ilk aşama kilonun kontrol altına alınmasıdır. Polikistik over sendromlu kadınlarda kilo kaybı biraz daha zordur. Hormon bozukluğuna bağlı kilo alımı varsa diyetin buna göre planlanması gerekir.
Vajinal Akıntılar
Kadınların cinsel sağlığını ve yaşamını olumsuz etkileyen ve genellikle enfeksiyon kaynaklı nedenlerden olan “vajinal akıntılar”, normal fizyolojik akıntılar ve enfeksiyona bağlı akıntılar olarak ikiye ayrılır. Kokusuz, saydam, renksiz, adetin belirli zamanlarına göre miktarı artıp azalan akıntılar normal fizyolojik akıntılardır. Rahim ağzından gelen sümüksü ve saydam renkli bu akıntılar hormonlarla ilgili olduğundan belirli zamanlarda artış gösterir. Enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkan akıntıların belirtileri arasında renkli, kokulu, rahatsız edici miktarda görülmesi sayılabilir. Bunlar bakteri, mantar ya da parazit kökenli olabilir.
Şiddetli Adet Ağrıları
Adet gören kadınların yarısından fazlasının kanamalarının ilk bir-iki günü ağrısı olmaktadır. Genellikle bu ağrı hafiftir, ancak bazen günlük aktivelerini kısıtlayacak kadar şiddetli olabilir. Bu şiddetli ağrı dismenore olarak adlandırılır. Dismenore bulguları arasında alt karında ağrı veya kramplar, baş ağrısı, bulantı – kusma ve baş dönmesi sayılabilir. Dismenorenin tedavisi ilaçlar ve ağrıyı azaltan teknikleri içerir ancak bazı olgularda cerrahi işleme gerek duyulabilir.