Akne (Sivilce) Sorunundan Nasıl Kurtulurum?
Akne ergenlik dönemi cilt problemi olarak kabul edilse de son zamanlarda 30 ve 40’lı yaşlardaki kadın akne hastalarının oranında artış olduğu görülmektedir. Akneli, sivilceli kadın hastalar genelde çalışan, bakımlı, cildine özen gösteren, sağlıklı beslenen kişiler grubuda.
Hem sosyal imaj açısından hem de deride iz kalması riski olması nedeniyle önem taşıyan bu durumu en temel yaklaşımıyla açıklıyoruz.
Akne, derinin yağ salgısı yapan bezlerinin aşırı çalışmasıyla başlar. Deride kesecikler ve kistler olarak kendini gösteren bu duruma P. Acnes isimli bakteri eşlik ederse iltihaplı ağrılı çıbanlar olur. Bu evreden sonra deride çukur ve lekeler kalır. Genelde ağız çevresi, sırt, dekolte bölgesi etkilenir.
Yağlanma artışında tetiği çeken durumun ne olduğunu tespit etmek zordur. Ergenlik döneminde kızlarda erkeklik hormonu baskınsa akne oluşumu görülür. Benzer şekilde kadında yumurtalık veya böbrek üstü bezlerinde hormon salgısı yapan kistler akne yapabilir. Akne tedavisine başlarken dermatolog bunları göz önüne alır.
Ayrıca anti-depresanlar, bazı multi-vitaminler, yanlış makyaj malzemesi kullanımı, yanlış cilt bakımı uygulamaları akneye sebep olabilir.
Kadınlarda akne ve sivilceye benzeyen bazı deri hastalıkları hekim görmeden cilt bakımı işlemleriyle kötüleşip iz kalmasına sebep olabilir. O nedenle sorun birkaç tane sivilce bile olsa önce dermatoloğa görünerek çözüm aramak en doğrusu olacaktır.
Dermatolog hem kozmetik bakım ürünü hem de gerekiyorsa ilaç kullanımı konusunda değerlendirme yapar.
Kadınlarda Akne Oluşumunu engellemek için neler doğru neler yanlış konusuna değinmek gerekirse;
- ◾Yüzü sık yıkamak akneden korumaz. Hatta bazen tam tersi etki yapıp akneyi şiddetlendirir. Doğru olanı yumuşak bir temizleyici ile günde en fazla iki defa cildi temizlemektir.
- ◾Peeling ve kese aknede iz kalmasına neden olur.
- ◾Stres tek başına akne yapmaz. Antidepresan kullanımı varsa bu durumda daha çok ilacın yan etkisinden şüphelenmek gerekir.
- ◾Çikolata veya yağlı gıdaların birebir akne yapmasıyla ilgili bilimsel veri olmamakla birlikte sağlıklı beslenmeyi akne tedavisinde her zaman öneriyorum.
- ◾Sadece yüzün değil saçların da her gün yıkanması akne tedavisinde gerekiyor. Saç için de deriyi kurutmadan temizleyen sülfatsız şampuanlardan faydalanmak doğrudur.
- ◾Makyaj malzemelerinde non komedojenik ve oil free ibaresi aranmalıdır. Özellikle kapatıcı grubu ürünlerin az kullanılması derinin oksijenlenmesi açısından çok değerlidir. Kullanılan fırçalar gerekirse ayda bir değiştirilmeli ve asla ortak makyaj malzemesi kullanmamalı.
- ◾Günümüzde pek çok kadın aktif olarak spor yapıyor. Spor salonlarında terliyken temas edilen alet ve matlardan bakteri geçişi kolay olur. Akneye enfeksiyon eklenmesi durumu şiddetlendirir. Bu nedenle mümkünse havlu kullanımı ile temasın en aza inmesi doğru olacaktır. Spor sonrasında duş almak ve terin deriden uzaklaşması önemlidir.
- ◾Outdoor sporlarında sırt bölgesinde sivilce varsa uzun süreler sırt çantası taşımak akneye olumsuz etki yapar. Bu durumlara dikkat etmek en azından ilaç kullanmak kadar önemlidir.