Kabızlık Nasıl Geçer, Önleme Yöntemleri Nelerdir?

Kabızlığa Ne iyi Gelir? Kabızlığı Ortadan Kaldıracak Tarifler. Kabızlık bir çok kişinin ortak sorunudur. Sizlerde kabızlık çekiyorsanız size iyi gelecek tariflerimize mutlaka göz atmalısınız. Bir çok kişinin ortak sorunu olan kabızlık artık canınızı sıkmasın bu tarifler kabızlığınızı giderecek
Kabızlık ne yiyip ne içtiğimiz ile alakalıdır. Yanlış ve dengesiz beslenme hareketsiz yaşam tarzı gibi bir çok sorun kabızlığı beraberinde getirebilir.
İlaçlar ile kabızlığı ortadan kaldırmak yerine doğal yöntemler ile kabızlıktan kurtulabilirsiniz. Ayrıca kabızlık için kullanılan ilaçlar o an için çözüm gibi gözükse de belli bir süre sonunda bağırsağı bu maddelere karşı bağımlı hale getirerek, bağırsak tembelliğine yol açabiliyor.
Kabızlık Nedir?
Haftada üçten az bağırsak hareketine sahip olmak, teknik olarak kabızlığın tanımıdır. Bununla birlikte, ne sıklıkla “gittiğiniz” kişiden kişiye büyük ölçüde değişir. Bazı insanlar günde birkaç kez bağırsak hareketlerine sahipken, bazıları haftada sadece bir ila iki kez bağırsak hareketlerine sahiptir. Bağırsak hareket düzeniniz ne olursa olsun, sizin için benzersiz ve normaldir – düzeninizden çok uzaklaşmadığınız sürece.
Bağırsak düzeniniz ne olursa olsun, bir gerçek kesindir: “gitmeden” önce ne kadar uzun süre giderseniz, dışkı/kakanın geçmesi o kadar zorlaşır. Genellikle kabızlığı tanımlayan diğer önemli özellikler şunlardır:
- Dışkılarınız kuru ve sert.
- Bağırsak hareketiniz ağrılıdır ve dışkıyı çıkarmak zordur.
- Bağırsaklarınızı tamamen boşaltmadığınızı hissediyorsunuz.
İşte doğal yollar ile kabızlığı ortadan kaldıracak tarifler
- 5 bardak suyun içine bir avuç maydanoz, 1 avuç kiraz sapı, 3 poşet yeşil çay, 3 tane kuru kayısı, bir limon suyu atarak kaynatın. Günde 3-4 kez aralıklarla kabızlık giderici çayı için !
- Akşamdan 1 kuru kayısı ve 1 mürdüm eriği bir bardak suyun içine atın ve sabaha kadar bekletin sabah aç karnına önce suyu için ardından kayısı ve eriği tüketin.
- Bir çay bardağı yoğurda havanda dövülmüş 1 çay kaşığı keten tohumu ilave edip sabah aç karnına tüketin. Eczaneden probiyotik alıp ilave edebilir yada sade marketten probiyotik yoğurtta kullanabilirsiniz.
- Bir küçük tencere içine arpayı dökün ve üzeri arpayı kapatacak kadar su ilave edin. Ocakta suyu kaynatarak güzelce arpayı haşlayın ve üzerine 2 kabak, pırasa, ıspanak, kereviz sapı, 1 yemek kaşığı zeytin yağı ve biraz tuz ekleyerek pişirin, blender edip çorbanızı hazır hale getirin. Her sabah aç karnına tüketin.
- 1 Kuru incir, 2 kuru kayısı,2 kuru erik ; Hepsi ince ince doğrayıp 1,5 çay bardağı suda haşlayın. Üzerine 1 tatlı kaşığı keten tohumu ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyip karıştırın. Bu karışımı üçe bölüp her sabah 2 bardak su ile 3 gün boyunca tüketin.
- İki yumurta sarısını kek kabında iyice çırpın. Bir fincan sıvı yağın içine tarçını ekleyip ayrı bir kapta çırpın ve yumurtanın içine katın. 50 gr az öğütülmüş keten tohumu, 50 gr yulaf ezmesi, bir miktar mürdüm eriği, 1-1.5 kahve fincanı şeker, tam buğday ununu da ekleyerek normal bir kek hamuru elde edin. – Hamuru 150-160 derecede pişirin. Her gün bir dilim tüketin. (Kilo problemi olmayanlar)
- Pırasayı zeytinyağı ile pirinçsiz olarak pişirin. 2 günde 1 öğünü bu yemekle geçirin.
Kabızlık nasıl önlenir?
Kabızlığı önlemeye yönelik ipuçları, kabızlığı gidermeye yönelik ipuçlarına benzer.
- Bol miktarda meyve, sebze ve tam tahıl yiyin.
- Yüksek lifli yiyecekler yiyin ve bir sağlık uzmanına lif takviyesi kullanma konusunda danışın.
- Diyetinize kuru erik veya kepek gevreği ekleyin.
- Bolca su iç.
- Dehidrasyona neden olabileceğinden alkol ve kafeinden kaçının.
- Düzenli egzersiz yapın.
- Canlı aktif kültürlere sahip yoğurt ve kefirde bulunanlar gibi diyetinize probiyotikler eklemeyi düşünün
- Kaslarınızı her gün aynı saatte bağırsak hareketi yapacak şekilde eğitin.
- Bazı çalışmalar Kronik kabızlığı olan kişiler için probiyotik eklemenin yararlı olabileceğini göstermiştir. Lif takviyeleri eklerseniz, bol sıvı içmeyi unutmayın. Sıvılar, liflerin daha verimli çalışmasına yardımcı olur.