Hangi Şifalı Bitkileri Evde Yetiştirebilirsiniz?
Hangi şifalı bitkileri evde yetiştirebilirsiniz? Evinizde doğal bir eczaneye sahip olabilirsiniz. Evde yetiştirilebilecek bitki çayları ve şifalı bitkilerle kendi kendinizi tedavi edebilirsiniz. Şimdi merak ettiniz değil mi? Bu bitkiler hangileri diye. Gelin hep birlikte haberimizi okumaya devam edip birlikte öğrenelim.
İşte Evde Yetişen Bitkiler
Papatya
Papatyalar yatıştırıcı etkisiyle bilinir. Sinir sistemini rahatlatır. Diş ağrılarında, strese bağlı baş ağrılarında, adet sancılarında, hazımsızlıklarda kullanılır.
Papatya çayı en fazla kullanılan bitkisel çaylardandır. Yüksek fosfor içeriği ile kemiklerin güçlendirilmesinden ruhsal problemlere, antioksidan etkisiyle kanserle mücadeleden sinir sistemi sağlığının korunmasına kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir.
Doğal bir sakinleştirici olmasının yanı sıra papatya çayı, iltihap önleyici ve kasılmaları hafifletici özelliğiyle reflü yanmalarını, adet kasılmalarını, mide bulantısını, mide ekşimesini ve baş ağrısını azaltır.
2-3 kaşık kurutulmuş papatya çiçeğinin üzerine yarım litre kaynamış su ekleyerek 3-5 dakika demlenmesini bekleyip papatyayı süzerek çayınızı içebilirsiniz.
Kekik
Bakteri, virüs ve mantarlara karşı birebir olan kekik bunun yanı sıra gaz gidericidir. Bulantılara iyi gelir, ağız içi yaraları geçirir, dişeti hastalıklarına iyi gelir. Boğaz ağrıları için kekikle gargara yapılabilir.
Boğaz ağrısı, baş ağrısı, bronşit, hazımsızlık, gaz, öksürük ve Romatizma ağrıları başta olmak suretiyle birçok rahatsızlığa iyi gelen, zengin bir mineral ve vitamin kaynağı olan kekik çayını, hem kurutulmuş hem de taze kekikten hazırlayabilirsiniz.
Taze kekik kullanacaksanız 2 büyük bardak çay için 2 çay kaşığı, kurutulmuş kekik kullanacaksanız 1 çay kaşığı kekik yeterlidir. En iyi birki çayı demleme şekli kaynar suyu Ocaktan alıp diğer bir kapta bulunan bitkinin üzerine döküp demlenmesini beklemektir.
Biberiye
Antiviral, antibakteriyel ve iyi bir antidepresan olan biberiye gaz sıkışmasını da rahatlatır. En önemlisi hafızayı güçlendirir. Varislere iyi gelir. Sinüsleri açar.
İçinde bulunan B2, B1, B6, B3, B12, C vitamini, D vitamini, E vitamini, K ve E vitaminleri ile biberiye besin değeri yüksek bir bitkidir. Ayrıca rosmarinik asit ve diğer antioksindanlarla beyin işlevlerini geliştiren biberiye çayı hafızanın güçlenmesine ve konsantrasyonun artmasına katkıda bulunur.
Kabızlık, hazımsızlık, baş ağrısı, üst solunum yolu enfeksiyonlarında da kullanılır. Biberiye çayı hazırlamak için taze ve kurutulmuş biberiye yaprakları kullanabilmeniz mümkün.
Melisa otu
Mide asidine iyi gelmesinin yanı sıra iyi bir antidepresandır. Virüslerle savaşır. Uçuklara ve yaralara direkt olarak melisa çayı uygulanabilir. Soğuk algınlığı tedavisinde kullanmak mümkün.
Uykusuzluğa, sindirim problemlerine, strese ve mide sorunlarına karşı kullanılan melisa çayı, taze ya da kurutulmuş melisa yapraklarından hazırlanabilir, sıcak ya da soğuk olarak tüketebilir.
Melisa otu tek başına kullanmak mümkün veya hazımsızlık için nane yapraklarıyla, uykusuzluk için papatya yapraklarıyla karıştırılabilir. Melisa bitkisinin en önemli özelliği strese bağlı baş ağrılarını hafifletmesi ve rahatlama sağlayarak uyumayı kolaylaştırmasıdır.
Zencefil
Mide bulantısına birebirdir. Terletici etkisiyle ateş düşürmeye yardımcıdır. Balgam söktürücüdür, öksürüğe iyi gelir.
Mısır püskülü çayı
Etkili bir idrar söktürücüdür, mesane enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olur, prostat iltihabına iyi gelir, idrar yolu enfeksiyonunun tedavisinde kullanılır, böbrek taşlarına karşı geleneksel olarak kullanılmaktadır, kalp sağlığını korur, diyabet hastalarında kronik yorgunluğa iyi gelir, yüksek tansiyonu düşürür. Amerikan yerlileri tarafından çeşitli enfeksiyonlara karşı kullanılan mısır püskülü Çin’de ise diyabete karşı geleneksel olarak tüketilen bitkisel ürünler arasında yer almaktadır.