Göz Kapağı Şişmesi’ne Yol Açan Sebepler Nelerdir?

Göz kapağı şişmesi‘ne yol açan nedenler sandığımızdan daha da çok aslında!
1- Adet Öncesi Gerginlik Sendromu (PMS Dönemleri)
Adet Öncesi PMS döneminde yaşadığınız şişkinlik, gözlerinizde de oluşabilir. Bu dönemde gözlerinizde de su tutulabiliyor ve birkaç gün içerisinde kayboluyor.
2- Vücuttaki suyun azalması
Gözler, beslenme planındaki ufak değişikliklere bile duyarlıdır. Alkol, bedeninizdeki su miktarını azalttığı için gözlerde de kuruluğa yol açar. Fazla tuzlu beslenen insanlar için de durum pek farklı değil.
3- Tiroit problemleri
Diğer maddeler bir bakıma gelip geçici. Fakat bazen göz şişkinliği önemli sağlık problemlerinin habercisi de olabilir. Hipertroidinin bazı çeşitleri, göz çevresindeki yağ dokusunda kalınlaşma meydana getirerek göz şişkinliğine yol açabilir.
4- Fazla sıcak ortamlarda bulunmak
Soğuk havalarda kaloriferi çok açtığında gözleriniz daha da kurur. Böylece gözleriniz normalden daha hassas hale gelir. Sıcaklığa bağlı olarak gözküresindeki muköz membranlar kuruyacağı için, gözdeki doku kalınlaşacak ve irrite olacak ve şişkinlik meydana gelecektir.
5- Uykusuz bir gece geçirmek
Kötü uyku sonucunda sabahları göz kapaklarınız şiş uyanabilirsiniz. Özellikle de stres altındaysanız. Swan, Stres altında olduğunda, adrenal bezlerinden kortizol hormonu salgılanır ve bu nedenden dolayı bedeninizdeki tuz dengesi değişir. Tuz dengesi bozulduğunda da vücut daha çok su tutar ve şişkinlik oluşur..
6- Mevsimsel alerjiler
Mevsim alerjilerinin en yaygın semptomları arasında Göz kapağı şişmesi‘ni sayabiliriz. Alerjiniz varsa, bedeninizde histamin salgısına başlanır. Deriye histaminin ulaştığı bazı, zamanlarda göz çevresinde tepki oluşabilir.
7- Ağlamak
Bunu da bildiğinizden şüphemiz yok. Fakat arkasındaki bilimsel gerçekleri bilmiyor olabilirsin. Ağlamanın sonrasında oluşan şişkinlik, gözyaşı bezlerinin aşırı çalışmasından kaynaklanıyor. Ağlama sırasında salgılanan gözyaşının yapısında daha az tuz ve daha çok su bulunuyor. Dokusal yapı ile gözyaşı arasındaki tuz konsantrasyonu farkı da göz şişkinliğine yol açıyor.
Göz ve göz kapağı şişmesine ne iyi gelir?
Çoğu durumda göz kremi kullanabilmeniz mümkün. Bu sayede göz çevresindeki kolajen dokusunu kalınlaştırır ve şişkinliği azaltırsınız.
Gözlerinize 15 dakika boyunca salatalık dilimi veya soğumuş çay poşeti koymak da iyi bir teknik.
Soğuk, genelde inflamasyonu azaltır; buna bağlı olarak histamin salınımını yavaşlatır ve şişkinliği azaltır.
Hormon kaynaklı şişkinlik söz konusu olduğunda göz kremi pek işinize yaramayabilir; ama yine de şişkinliği azaltacaktır. Eğer alerji ve tiroit problemleriniz varsa, problemi hekiminizle beraber çözmeniz daha sağlıklı olacaktır.