Emziren Anneler Nasıl Beslenmeli?
Emzirme beslenmesi kafa karıştırıcı olabilir. Ne kadar yemelisiniz? Nelerden kaçınmalısınız? Diyetiniz bebeğinizi nasıl etkileyebilir? Bu önemli beslenme ipuçlarını takip edin.
Emziren annelerin süt miktarının azalmaması için mısır gevreğinden, çok fazla unlu yiyeceklerden, maydanoz ve naneden, çok fazla çay ve kahve içmekten kaçınılmalı. Bu gıdalar anne sütü üretimini olumsuz yönde etkilemektedir.
Emziren annelerin tüketmesi gerekli olan gıdalar şu şekildedir
Sabah Kahvaltısı
Bir anne kesinlikle kahvaltı yapmalıdır. Toplumda şekerli içecek ve yiyeceklerin anne sütünü arttırdığına dair çok yanlış bir inanış vardır. Şekerli içecekler ve tatlılar, sağlıklı gıdaların emilimini engellediği için, tam tersi süt üretiminde azalmalara ve aksamalara yol açar.
Kahvaltıda 1 tane kuru incir ya da 1 tatlı kaşığı pekmez demir deposu olduğu için iyidir. 1 su bardağı da taze sıkılmış meyve suyu içilebilir. Bunlar dışında iştah ve arzu olduğu ölçüde peynir, yumurta, zeytin, yeşillik ve diğer kahvaltılık ürünlerden tüketilmelidir.
Mısır gevreği ,çok fazla unlu yiyeceklerden,maydanoz ve naneden kaçınmak gerekir. Aralarda çok fazla çay ve kahve içmek de süt üretimini olumsuz etkiler, onun yerine doğadaki diğer doğum yapmış canlılar gibi su tüketimini arttırmak çok sağlıklıdır.
Öğle Yemeği
Hazmı kolay ve besleyici değeri yüksek olan tencere yemeklerini, etli sebze yemeklerini, zeytinyağlıları tercih edelim. Su oranı yüksek olan ıspanak, pazı, kara lahana, yeşil fasulye gibi sebze yemeklerini bilhassa tercih edelim, ilaveten her yemekle beraber bol miktarda marul salatası çok iyi gelecektir. Sadece bazı durumlarda süt üretimini azalttığı söylenen maydanoz ve naneden ilaveten kızartma ve çok yağlı, unlu ve şekerli yiyeceklerden uzak duralım.
Akşam Yemeği
Özellikle hazmı zor olan ve uyku düzenimizi bozabilecek ve gaz oluşumuna sebep olacak baklagillerden, meyve ve salata gibi çiğ sebzelerden uzak durmanızı tavsiye ederim. Akşam en uygunu çorba ile başlayıp, sonra açlığımız azalıncaya kadar pişmiş hafif bir sebze yemeği ile günü kapatmaktır.
Bedenin en rahat ettiği durum, ihtiyacı olan bütün besinlerin ritmik biçimde bedene alındığı durum olduğunu kaydeden Özgönül, “Bebek beslenmesinde öğün atlamak, uzun açlık zamanları, sindiremeden yeni gıdanın verilmesi, besleyici değeri düşük gıdaların verilmesi nasıl makul değilse, aynı biçimde annenin beslenmesinde de bu kurallar geçerlidir”.