Dizlerinizden Gelen Seslere Dikkat!
Genellikle sporcu hastalığı olarak bilinen menisküs yırtıkları, diz zorlaması sonucunda görülen bir sağlık sorunudur. Memorial Hizmet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Tuluhan Yunus Emre, menisküs hakkında bilgi verdi.

Vücudun en çok yaralanan bölgelerden bir tanesi de menisküslerdir. Menisküs diz ekleminin ortasındaki kıkırdak parçadır. Bu yapı sert, düz ve lastiksi bir dokudur. Eklem yüzeyini kaplar ve onu yastık gibi destekler. Dizde bir adet iç kısımda ve bir adet de dış kısımda olmak suretiyle iki adet menisküs bulunur. Menisküsler, diz bölgesinde en büyük iki kemiğin kesiştiği noktada ‘C’ biçiminde mevcut olan ince yastıkçıklardır.
Dizde yuvarlak uyluk kemiği ile düz kaval kemiğinin uyumlu bir eklem oluşturması, yükün taşınması, birçok yöne dönme hareketinin yapılabilmesi, uyluk kemiği ve kaval kemiği arasındaki güç dengesinin sağlanması gibi görevleri vardır. Dizleriniz hafif bükülü ve üzerine yük binmiş durumda iken bedeniniz kuvvetlice döndüğünde menisküs yırtığı meydana gelebilir. Özellikle ileri yaşlarda dejenere yırtık diye adlandırdığımız yaralanma bu sebeble olur.
Ağrı ve şişlik varsa dizinizi zorlamayın Diz içerisinden gelen sesler, takılma ve kilitlenme hissi yırtığın ilk belirtileri olabilir. Diz ekleminde ağrınız olur. Yırtığın olduğu menisküs bölgesine göre diz ekleminde hemen veya birkaç saat sonra şişlik oluşabilir. Dizinizi tam anlamıyla bükemeyebilirsiniz ya da doğrultamayabilirsiniz. Diziniz kilitlenebilir veya bir noktada takılabilir. Yırtığın olduğu menisküs bölgesine göre diz ekleminde hemen veya birkaç saat sonra şişlik oluşabilir. Dizde şişlik hareket kısıtlılığı belli bir açıdan sonra şiddetli ağrı, menisküs yırtığı belirtisidir.
Menisküs yırtıklarının tedavisi ertelenmemeli Menisküs tanısında erken teşhis önemlidir. Kısa sürede bir hekime görünmek en doğru seçim olduğu gibi dize alınan ufak darbelerle gelen ağrılar önemsenmelidir. Kıkırdağın uzun süreli yırtık kalması ve buna karşılık herhangi bir tedavi yapılmaması, dizde kıkırdak hasarı ve kireçlenmeye yol açabilir. Aynı biçimde, hastalığın iyi bilinmesi, oldukça önemlidir. Tedavi aşamasında gerekli görülürse MR ve tanı amaçlı artroskopi yapılabilir.