Demir Eksikliği Önemli Bir Kansızlık Sebebidir

Demir Eksikliği Önemli Bir Kansızlık Sebebidir

Demir eksikliği önemli bir kansızlık sebebidir. Vücudumuzun akciğerlere gelen oksijeni tüm vücuda taşıyabilmesi için demire ihtiyacı vardır. Şayet vücudumuzda yeterli miktarda demir yoksa halsizlik, yorgunluk, deride solukluk, bitkinlik, enerji düzeyleri tükenmiş ve zayıflamış bir bağışıklık sistemi gibi rahatsızlıklar ortaya çıkmaya başlıyor.

Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Cilt solgunluğu
Baş ağrısı
Sinirlilik hali
Ellerde ve ayaklarda uyuşma
Vücutta güçsüzlük, yorgunluk
Konsantrasyon bozukluğu
Kulakların uğuldaması
Tırnakların çabuk kırılması
Saç dökülmesi
Dudaklarda çatlaklar
Ağız kenarında yaralar

Demir Eksikliği Nedenleri

Kansızlık, demir, folik asit ve B12 vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkar ve tedavi edilmediği takdirde büyük sorunlara neden olabilir. Yanlış diyet programları da demir eksikliğine neden olabilir.

Ayrıca hamilelik, emzirme, büyüme çağındaki çocuklar, prematüre ve düşük kiloda doğan bebeklerde de demire fazlası ile ihtiyaç vardır. Çocuklarda ise inek sütünün 1 yaşından önce verilmesi, hayvansal gıdaların yeterli düzeyde alınmaması, demir desteği olmayan mamaların tercih edilmesi, hazır gıdalar ile beslenme de demir eksikliğine sebep olabilir.

Yetişkin kişilerde ise kahve ve çay tüketiminin aşırı olması, et ürünlerinin kavrularak ya da fırında fazla pişirilmesi, salam, sosis gibi hazır gıdaların fazla tüketilmesi demir eksikliğinin nedenlerindendir. Kadınlarda ise düşük, kürtaj, çok fazla doğum yapmak, aşırı adet kanaması, bağırsak- mide de iyi veya kötü huylu tümörler de demir eksikliğinin sebeplerindendir.

Demir Eksikliğine Ne İyi Gelir?

Demir açısından zengin gıdalar ıspanak, pancar, soya fasulyesi, elma, badem, armut, domates, patates soyma, incir ve yonca filizidir. Vücudunuzun demir düzeylerini artırmak için bu besinlerin her gün en az 5-7 adetinin bir kombinasyonu alınmalıdır. Bu besinlerin pişirilmeden alınması kişinin demir ihtiyacını karşılayacaktır. Pişirme yarı yarıya demiri tahrip eder. Eğer pişirilecekse yarı pişirme her zaman etkili bir yöntemdir.

Demir emilimini azaltan faktörlerden özellikle kaçınmalısınız. Mümkün olduğunca çay, kahve, sigara ve alkolden kaçının. Bu nedenle kahve ve çayın yemekten sonra içilmemesi gerekiyor. Çay, kahve vb. içecekler bitkisel çay eklenerek tüketilebilir. Demir emilimini azaltan diğer bir gıda ise “süt” tür. Süt, demirin emilebilmesi için gereken midedeki asidik ortamı nötralize etmektedir. Bu da yeterli emilimin olmaması anlamına gelmektedir.

Demir Eksikliği Tedavisi

Demir eksikliği tedavisinde ilk önce doğru teşhis koymaktır. Doğru teşhis için hastanın şikayetleri ve demir eksikliği belirtilerinin nasıl ilerlediği konusu iyi bilinmelidir. Değerlendirme sırasında özellikle hastanın daha önce yaşadığı sağlık sorunları, aile hikayesi, kullanmış olduğu ilaçlar ve  mevcut hastalıkları da değerlendirilir. Gerekli tetkikler ile demir eksikliğine bağlı aneminin neden oluştuğu belirlenir. Tedavi de aneminin türüne göre kemik iliği naklinden, kan vermeye kadar pek çok yöntem bulunmaktadır. Tedavinin en etkili kısmında demir eksikliğine neden olan etkenin tedavi edilmesi yer alır. Eğer hastanın ülseri var ise, bunun tedavi edilmesi  kanamayı durduracağı için aneminin tekrar etmesini engeller. Adet sürecinin kontrol altına alınması da demir eksikliği tedavisinde çok önemlidir. Adet kanaması yoğun olan kadınların hormonal destek alıp, adet dönemlerin düzenlemeleri önerilir. Aynı zamanda kanda eksik olan maddeler ve mineraller de takviye edilmelidir. Demir eksikliğinde demir, vitamin B12 eksikliğinde vitamin B12, folik asit eksikliğinde folik asit, kronik börek yetmezliğinde eritropoietin verilir. Eğer demir eksikliğine bağlı anemi yaşam kalitenizi düşürecek kadar ciddi bir boyutta ise kan nakli de tedavinin diğer seçeneklerinden biridir.  Demir eksikliği tedavisinde bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar da kullanılır. Özellikle bağışıklık sisteminin alyuvarlar yapımı nı durduruğu ya da parçaladığı durumlarda bu ilaçlara başvurulur. Ayrıca kemik iliğinin hastalıklarına bağlı kansızlıklarda kemik iliği nakli de seçenekler arasındadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ