Çürük Diş Oluşumu Nasıl Önlenir?
Hastanın yaşam kalitesini etkileyen diş ağrısı özellikle sıcakların artmasıyla birlikte yaz mevsiminde bir kabusa dönüşebilir.
Çürük diş oluşumunu engelleyin. Uzmanlar diş çürümesini engellemek için uyarılarda bulundu. Yrd. Doç. Dr. Ece Çalışkan, beklenmedik bir diş ağrısı ile karşılaşılması halinde diş hekimine gidilene kadar ki süreçte neler yapılabileceğine dikkat çekti.
İstanbul Aydın Üniversitesi Endodonti Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ece Çalışkan, çürük oluşumunu önlemenin yollarını ve diş ağrısı meydana gelmesi halinde yapılabilecek müdahaleleri anlattı.
“Yaz aylarında sıvı tüketiminiz azalması halinde ortaya çıkabilecek en önemli sorunlardan birisi ağız kuruluğudur. Tükürük akışının azalmasıyla birlikte, dişler tükürüğün koruyucu etkisinden yararlanamaz. Sıcakların etkisi ve ağız kuruluğuyla su kaybı meydana geleceği için tükürük miktarı da azalır.
Böylelikle çürük oluşumu hızlanır” diyen Yrd. Doç. Dr. Ece Çalışkan, “aşırı şekerli gıdaların tüketimi, ağız bakımına dikkat edilmemesi, mevcut diş eti problemleri nedeniyle diş aralarında biriken gıdaların iyi temizlenememesi, diş ipi kullanımının ihmal edilmesi gibi sebeplerin ağız içerisinde var olan çürük dişleri ve diş eti hastalıklarını ileri boyutlara taşıyarak dayanılmaz ağrılara sebep olabilir” ifadelerini kullandı.
ÇÜRÜK OLUŞUMUNU ÖNLEMEK İÇİN BOL SU TÜKETİN
Yrd. Doç. Dr. Ece Çalışkan, çürük oluşumunu önlemek için bazı tavsiyelerde bulunarak, “gün içerisinde bol su tüketilmeli, ağız bol su ile çalkalanmalı, dişler düzenli fırçalanmalı, diş arası temizliği için diş ipi kullanılmalı, çok fazla şekerli gıdalar tüketilmemeli, yapışkan gıdalardan kaçınılmalı, yemeklerden sonra da dişler mutlaka fırçalanmalıdır” dedi.
“Dişler fırçaladıktan sonra ayna karşısında dişler kontrol edilmeli ve çürük görünen alanlar, kırık dişler, hassasiyet yapan bölgeler ihmal edilmemelidir. Özellikle kalp, tansiyon, şeker gibi sistemik rahatsızlığı olan kişiler ile kanser tedavisi gören, bağışıklık sistemi rahatsızlığı bulunan, organ nakli yapılan hastalar ağız içerisinde var olan hiçbir enfeksiyon durumunu ertelememeli, diş hekimi kontrolüne düzenli gitmelidir” şeklinde konuşan Yrd. Doç. Dr. Çalışkan, “basit müdahalelerle tedavi mümkünken, ilerleyen çürükler ve ihmal edilen rahatsızlıklar daha sonra dayanılmaz ağrılara sebep olabilir” dedi.
GEÇİCİ OLARAK AĞRI KESİCİ KULLANILABİLİR
Yrd. Doç. Dr. Çalışkan, “Şiddetli diş ağrısı ile karşılaşılması halinde vakit kaybetmeden ve bilinçsiz ilaç tüketimine başlamadan diş hekimine gitmek erken müdahale ile hem tedaviyi kolaylaştıracak hem de maddi olarak hastayı zorlamayacaktır.
Ancak hormonların değişimi nedeniyle özellikle geceleri başlayan diş ağrısı ile karşılaşılması halinde geçici olarak ağrı kesici alınabilir ve yüz bölgesinde 10 dakikalık aralıklarla soğuk buz kompresi yapılabilir. Bazı durumlarda buz kompresinin ağrıyı tetikleyen etkisi vardır. Ağrının azalmak yerine arttığı hissedilirse kompres uygulaması hemen kesilmelidir” ifadeleriyle sözlerini bitirdi.
Kaynak: HABER7.COM