Çok uyuma sorunu nedir? Uyumak kilo aldırır mı?

Çok uyuma sorunu nedir? Uyumak kilo aldırır mı?

Çok uyuma sorunu nedir?
çok uyuma problemi kişinin kendi ihtiyacı olan uyku uyumasın ragmen gün içerisinde ortaya çıkan uyku halidir.Uyku ihtiyacı kişiden kişiye değişen bir dönemdir, kimi kişi 6 saat ve altında dinlenmiş olarak uyanırken kimi kişiler 10 saat ve üzerinde uyumalarına rağmen dinlenmiş olarak uyanamazlar bu ihtiyaç kişinin genetik olarak belirlenen uyku ihtiyacıdır. Toplumun yüzde 80 90 gibi bir kesimi 7-8 saatlik uykuyla dinlenmiş uykusunu almış olarak kalkar bu süreyi uyumanıza rağmen sabah yorgun kalkıyorsanız gün içerisinde özellikle yemek sonrasında sakin kaldınız dönemlerde ortaya çıkan uyku haliniz varsa geceki uykunuz ile ilgili bir problem sözkonusudur. Gece uyku içerisinde uykunun bölünmesine yol açan derin uykuyu engelleyen süreçler varsa bunlar periyodik bacak hareketleri olabilir, uykuda nefes durmalarını yarattığı uyanıklık reaksiyonları olabilir sabah dinlenmiş kalkmanız çok mümkün değildir,dolayısı İle gün içerisinde uyku haline dönüşebilir bu süreçler.

Çok uyumak kilo aldırır mı?
Normal uyku yapısı içerisinde çok uyumak kilo aldırmaz tam tersi az uyumanın yani ihtiyacınızdan daha az sürede uyumak metabolik değerlerinizi değiştirebilir iştahınızı kontrol eden hormonların yapısında değişikliğe yol açtığı ve iştahınızı arttırdığını söylemek mümkündür, çok okuyan kişiler de şöyle bir problem söz konusu olabilir, eğer gece yeterli miktarda uyuyup sabah yorgun kalkıyorsunuz ve gün içerisinde çok uykuluysanız ve uyku ihtiyacı duyuyorsanız ve iştahınızda dengesizlik varsa ya hiç acıkmıyor uzun süreli açlıklara maruz kalıyor yemeye başladığını zamanda doymak bilmiyorsanız gece mutlaka horlama ve uykuda nefes durmaları yönünden sorgulamamız gerekir bu tür kişilerde metabolik problemler insülin direnci, iştahı kontrol eden hormonlardaki değişiklikler kişilerde giderek kilo alınmasına yol açmakta kilo alımı horlamanın ve nefes durmalarının artmasını sağlamaktır ve kişi bunu aşırı uyumanın kilo yaptığı yönünde değerlendirebilmektedir dolayısıyla kişinin aşırı uyuması ile ilgili olmayan bir kilo alımıdır bu hastanın ya da kişinin bu yönde değerlendirilmesi gerekir ama normal şartlarda uykunuz normal yeterli kaliteli bir uykuya sahipseniz uzun uyumak kilo aldırmaz.

Çok uyuma sorununun nedenleri nelerdir?
çok uyumanın en büyük nedenlerinden bir tanesi gelişmiş toplumların da kişinin uykuya ayırdıkları surenin giderek kısalmasıdır. Kişinin eğer sekiz saat uykuya ihtiyacı varsa ve kişi her gece 6 saat uyursa her gece için iki saatlik bir uyku borcu ortaya çıkmaktadır, bu uyku borcu adını verdiğimiz sürec uzun sürdüğünde kişide sabah yorgunluğu gün içerisinde halsizlik uyku hali gibi sorunlara yol açmaktadır bunun dışında uykuyu bölen uykunu yapısını bozan bir takım uyku hastalıkları bunların içerisinde horlama ile birlikte giden nefes durmalarının eşlik ettiği uyku apnesi sendromu adını verdiğimiz hastalıkta erkeklerin yüzde 4-9 gibi kadınların yüzde 4-5 gibi oranlarda gözükmekte ve gündüz aşırı uyku şikayetiyle gelen hastaların büyük oranında karşımıza çıkmaktadır. Gündüz uyku halini değerlendirebilmek için dikkat edilmesi gereken nokta kişinin kendi halinde yani öncesinde herhangi bir uykusuzluk dönemi bulunmaksızın yeterli uykusunun ne kadar olduğunu ortaya koymaktır.
yeterli uyku ortaya kondugu zaman siz o süreyi tamamlattırdıgınızda hastaya kişinin uykusu düzeliyorsa bu bir hastalık halinde değildir eğer kişi ne kadar uyursa uyusun sabahleyin yorgun kalkıyor ve gün içerisinde uyku hali varsa uykunun içerisinde uykuyu bozan hastalıkların varlığı mutlaka araştırılmalıdır.

Çok uyuma sorunu nasıl çözülür?
Çok uyuma sorununu çözebilmek için kişinin özelliklerini dikkatle ortaya koymak gerekir kişinin günlük uyku ihtiyacının belirlenmesi, geçirilen son 10 15 gün içerisinde ne kadar süreyle uyudu, uyku açlığının olup olmadığı mutlak suretle ortaya konması gereken temel ögedir. Hastalık aramadan önce kişinin normal süreçte bir uykunun olup olmadığını mutlak surette çözülmesi gerekir, eğer kişi normal sürede uyumasına rağmen sabah yorgun kalkıyor ve gündüz aşırı uykululugu varsa bu kişilerde mutlaka polisomnografi adını verdiğimiz gece uyku tetkikinin yapılması gerekir. Kişinin uykuya ne sürede daldığı, uyku fazlarının yani gece içerisindeki uyku evrelerin ne yüzdede uyundugunu kişinin dinlendirici uykusunun olup olmadığı bu testlerle ortaya konabilir.

Uykuyu bozan horlama gibi uykuda nefes durmaları gibi uykuda periyodik bacak hareketleri gibi herhangi bir uyku bozukluğunun olup olmadığının uyku testi ile gösterilmesi de bu kişilerde bir hastalığın var olup olmadığının bir göstergesidir. Test yapılmasına rağmen gece içerisinde herhangi bir özellik sattanamıyorsa o zaman narkolepsi adının verildiği gündüz aşırı uykululukla giden bir uyku bozukluğu söz konusu olabilir, bu kişilerde gece uyku setinin arkasından gündüz aşırı uykululuk testi adını verdiğimiz iki saatte bir tekrarlanan testler yapılmalı gün içerisinde ne kadar sürede uykuya daldığı saptanmalı ve eğer hastalık tanısı konuluyorsa buna uygun şekilde tedavi düzenlenmelidir.

Çok uyuyorum ama uykumu alamıyorum, neden olabilir?
Çok uyuyorsanız ancak sabahleyin dinlememiş yorgun dayak yemiş gibi kalkıyorsanız geceki uykunuzun kalitesinin mutlaka sorgulaması gerekir. Normalde gece uykusu içerisinde derin uyku adını verdiğimiz uyku dönemi vücudun dinlenmesini ve ertesi güne vücudun hazırlanmasını sağlayan bir uyku dönemidir, eğer derin uykunuz yeterli değilse ve derin uykunuzun ortaya çıkmasını engelleyen bir uyku problemi söz konusu ise sabahleyin yorgun ve dinlememiş kalkarsınız. Gece içerisinde derin uykuya geçmemizi engelleyen temel uyku problemleri olabilir bunlar içerisinde horlama, uykuda nefes durmaları ve oksijen düşüklüğü ile giden uykuda apne sendromu toplumda en sık görülen uyku bozukluklarındandır, eğer horluyorsanız ve sabah yorgun kalkıyorsanız mutlaka uyku apne sendromu açısından teste getirmeniz gerekir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ