Burun Akıntısına Ne İyi Gelir? Evde Çözüm Yolları

Burun Akıntısına Ne İyi Gelir? Evde Çözüm Yolları
Burun akıntısı hepimize olur, evde kolayca başa çıkabileceğimiz bir durumdur. Burun akıntısının birkaç nedeni vardır. En yaygın olanı sinüslerin viral bir enfeksiyonudur – tipik olarak soğuk algınlığı. Diğer durumlarda burun akıntısı alerjiler, saman nezlesi veya diğer nedenlerden kaynaklanabilir.

Evde Doğal Yollarla Burun Akıntısınına Ne İyi Gelir?

Öncelikle doğal yolları denemeyi tercih ederseniz, yardımcı olabilecek birçok seçenek vardır. Burun akıntısı için aşağıdaki evde çözüm yollarını keşfedin.

Zencefil; Zencefilin çeşitli sebeplerle ortaya çıkan burun akıntısını rahatlatan özellikleri vardır. Zencefil antioksidan, antiviral, antitoksik ve antifungal özellikler barındırır. Tuz serpilmiş çiğ zencefili günde 2 – 3 kez çiğnemek burun akıntısını çabucak hafifletir. Zencefili çay şeklinde tüketmek de burun akıntısına iyi gelir. Bunun için taze zencefil kökü ince dilimler halinde kesilip, üzerine bir bardak kaynar su konulur. Hazırlanan çay 3 – 4 dakika demlenmeye bırakılır. Daha sonra tatlandırmak için biraz bal eklenerek içilir. Bu çayın günde üç veya dört kez içilmesi soğuk algınlığı ve burun akıntısında hızlı bir rahatlama sağlar.

Sarımsak; Sarımsak, antibakteriyel ve antiseptik özelliklere sahiptir. Burun akıntısı için birkaç bardak suda üç ya da dört diş kıyılmış sarımsak birkaç dakika kaynatılır. Üzerine biraz şeker eklenir ve karışım günde iki kez içilir. Ayrıca günde üç ya da dört kez küçük bir parça sarımsak çiğnemek de rahatlama sağlar. Sarımsak takviyeleri, akıntıyı önlemek veya azaltmak için düzenli olarak alınabilir.

1. Kapsaisin

Kapsaisin, Bibere acı tadını veren doğal kimyasaldır. Sinir ağrısı ve sedef hastalığını tedavi etmek için kullanılır, ancak burnunuza uygularsanız, tıkanıklığın neden olduğu burun akıntısına yardımcı olabilir. Yapılan birkaç çalışmada kapsaisin, burun akıntısı tedavisinde reçetesiz satılan budesonidten daha etkili olduğu gözlemlenmiş.

Kapsaisin Faydaları

  •  Ağrı giderilmesinde kullanılır.
  • Mutluluk hissini artırır.
  • Lokal anestezi ile yapılan ameliyatlarda uyuşturucu olarak kullanılır.
  • Mide asidini düzenleyici ve sindirimi kolaylaştırıcıdır.
  • Kan dolaşımına olumlu etki eder.
  • Mikrop öldürücü, bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.
  • Bazal metabolik hızı (dinlenme halindeyken vücudun harcadığı enerji) artırarak zayıflamaya yardımcıdır.

2. Bol Sıvı Tüketin

Burun tıkanıklığı belirtileri varsa, burun akıntısı ile uğraşırken sıvı içmek ve nemlendirmek yardımcı olabilir.

Bu, sinüslerinizdeki mukusun akıcı bir kıvama gelmesini sağlar ve dışarı atmanızı kolaylaştırır. Aksi takdirde, burnu daha da sıkıştıran kalın ve yapışkan olabilir.

Hidrat yerine dehidrate olan içeceklerden kaçının. Buna kahve ve alkollü içecekler gibi içecekler dahildir.

3. Bitkisel Çaylar

Öte yandan, çay gibi sıcak içecekler bazen soğuk içeceklerden daha yararlı olabilir. Bunun nedeni, hava yollarının açılmasına ve ayrıştırılmasına yardımcı olan ısı ve buharlarıdır.

Bazı bitki çayları hafif dekonjestan olan otlar içerebilir. Papatya , zencefil , nane veya ısırgan otu gibi anti-enflamatuar ve antihistaminik otlar içeren çaylara bakın.

Bir fincan sıcak bitkisel çay (tercihen kafeinsiz) yapın ve içmeden önce buharı teneffüs edin. Boğaz ağrısı sıklıkla akan burunlara eşlik eder – sıcak bitkisel çay içmek de boğaz ağrısını yatıştırmaya yardımcı olabilir.

4. Sıcak Buhar

Sıcak buharın solunması, burun akıntısının tedavisinde yardımcı olduğu gösterilmiştir. 2015 yılında yapılan bir çalışmada Soğuk algınlığı olan kişilerin buhar inhalasyon kullanmadan oldukça etkili olduğunu kanıtlanmış. Buhar solumaya kıyasla hastalık iyileşme süresini yaklaşık bir hafta azalttığı gözlenmiş.

Sıcak bir fincan çaydan buhar solumasına ek olarak, bir yüz buharı deneyin. Bunu nasıl yapacağınız aşağıda açıklanmıştır:

  1. Temiz suyu ocaktaki temiz bir tencerede ısıtın. Buharın oluşması için yeterince ısıtın – Kaynamaya izin vermeyin.
  2. Yüzünüzü bir seferde 20 ila 30 dakika buhara tutun. Burnunuzdan derin nefesler alın. Yüzünüz çok ısınırsa mola verin.
  3. Mukustan kurtulmak için burnunuzu daha sonra sümkürün.

İstenirse, sıcak buhar suyunuza birkaç damla dekonjestan esansiyel yağı ekleyin.

Okaliptüs , nane , çam, biberiye , adaçayı, nane, çay ağacı (melaleuca) ve kekik yağları mükemmel seçeneklerdir. Bu bitkilerdeki bileşikler (mentol ve timol gibi) tezgah üstü dekonjestanlarda da bulunur.

Bu uçucu yağlara sahip değilseniz, bu bitkileri kurutulmuş halde kullanın. Sıcak buharı bitkisel bir çay haline getirin ve buharları teneffüs edin – aynı faydaları elde edersiniz.

5. Sıcak Duş

Biraz rahatlamaya mı ihtiyacınız var? Sıcak bir duş almayı deneyin. Tıpkı sıcak çay veya sıcak buhar gibi, bir duş spreyi de akan ve tıkalı bir burnu hafifletmeye yardımcı olabilir.

En iyi sonuç için yüzünüzü ve sinüslerinizi doğrudan duşun buharına ve spreyine yerleştirin.

6. Burun Akıntısı İçin Nazal Yıkama ve Burun Spreyi

Nazal yıkama için bir neti potu kullanmak  sinüs sorunlarına ortak bir yaklaşımdır. Buna burun akıntısı sorunları ve rahatsızlık dahildir.

Neti potu musluğu olan alaattinin lambasına benzer küçük çaydanlık benzeri kaplardır. Tencereye ılık tuzlu su veya tuzlu su çözeltisi eklersiniz. Daha sonra çözeltiyi bir burun deliğinden ve diğerinden dışarı dökmek için kullanın. Bu sinüslerinizi tamamen temizler.Nazal Yıkama Neti Potu

Semptomları hafifletmek için burun spreyi kullanın. Dekonjestan burun spreylerinin kullanımını, ambalaj etiketlerinde belirtildiği gibi birkaç günden fazla olmayacak şekilde sınırlandırın.

Musluk suyu yerine steril ve damıtılmış su kullandığınızdan emin olun.

7. Baharatlı Yiyecekler Yemek

Baharatlı yiyecekler burun akıntısını daha da kötüleştirebilir. Bununla birlikte, burun tıkanıklığı belirtileri yaşıyorsanız, baharatlı yiyecekler yemek muhtemelen yardımcı olabilir.

Yemeğinizde biraz acıyı tolere edebiliyorsanız, bir deneyin. Acı kırmızı biber , hayalet biber, habanero biberi, wasabi, yaban turpu veya zencefil gibi baharatlar mükemmel seçeneklerdir. Bu baharatlar yenildiğinde ısı hissi yaratırken, vücuttaki geçiş yollarını genişletir ve sinüs sorunlarını giderebilir.

Not; İlaç kullanmadan burun akıntısından kurtulmaya çalışabileceğiniz birçok ev ilacı vardır. Bu ilaçların hiçbiri, soğuk algınlığı, viral enfeksiyonlar veya alerjiler gibi akan burunların altta yatan nedenlerini iyileştirmek veya tamamen ortadan kaldırmak için tasarlanmamıştır. Bu yaklaşımlar size sadece rahatlama sağlayacaktır. Soğuk algınlığı, virüsler ve alerjiler yaşıyorsanız daha doğrudan tedavi yöntemleri kullandığınızdan emin olun.
  • Polen sayısı yüksek olduğunda, genellikle sabahın erken saatlerinde ve rüzgarlı günlerde içeride kalın.
  • Alerji mevsimi boyunca pencereleri kapalı tutun ve mümkünse klimayı kullanın.
  • Dışarıda çalışıyorsanız toz maskesi takın, giysiyi değiştirin ve içeri geldikten sonra duş alın.

Ek olarak, nazal spreyleri ve oral antihistaminikler gibi alerji semptomlarını kontrol etmeye yardımcı olan birçok güvenli ve etkili reçetesiz ilaç vardır. Semptomlar şiddetli ise, doktor test ve hedefe yönelik tedavi için reçeteli ilaçlar veya bir alerjene yönlendirmeyi önerebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ