Vücudunuzun Susuz Kaldığını Gösteren Belirtiler Nelerdir?

Vücuttaki susuzluk belirtileri nelerdir? Vücudun susuz kaldığını nasıl anlarız? Cildinizin susuz olup olmadığını test edin. Yetişkin bir kişinin günlük tüketmesi gereken su miktarının 2.5 litre olduğunu ifade eden uzmanlar, Vücudun ihtiyacı olan suyun 1.5 litresi içeceklerden, 1 litresi ise yiyeceklerden sağlanıyor.
Bu da günde ortalama 8 bardak suya tekabül etmekte. 30 derecenin üzerindeki sıcaklarda ise bu ihtiyaç 4-5 litreye kadar çıkabiliyor. Sıcaklarla beraber kaybedilen sıvı miktarı ile almamız gereken doğal mineralli su miktarı da artıyor.
İşte vücudun Susuz Kaldığının Gösteren Belirtiler
Susuzluk
Ağız kuruluğu
Yorgunluk
Endişeli ve huzursuz
Az tuvalete çıkma ve koyu sarı idrar
Kuru cilt
Kabızlık
Baş dönmesi
Baş ağrısı
Ağız kokusu
Şeker isteği
Kas krampları
İleri Derecede Susuzluk Belirtileri
Çok güçlü susuzluk
Daha hızlı kalp atışı
Bilinç kaybı
Hızlı nefes alma
Boş bakışlar
Düşük nabız
Kuru ve kırılgan cilt
Güçlü baş dönmesi
Çok koyu renkli idrar
Sıcak havalarda veya fiziksel aktivitelerde dahi terlememe
Cildin Susuz Kaldığını Nasıl Test Ederiz?
Vücudunuzdaki su miktarının yeterli olup olmadığını nasıl anlarsınız? Elinizin üzerindeki deriyi iki parmağınızla sıkıştırın. Cildin katlanması hemen düzleşirse, vücudunuzdaki su oranı yeterli düzeyde. Cildiniz bir süre bile olsa asılı kalıyorsa vücudunuz susuz kalmış demektir.
Vücutta Su Kaybı Nelere Yol Açar?
Susuzluk hissinin, organizmanın suyunun yüzde 1’ini kaybettiğinde ortaya çıktığını kaydeden Dr. Yasemin Bradley, “70 kilogramlık bir insan 700 gram su kaybedince vücut alarma geçerek öncelikle böbrekler su tutmaya başlıyor.
Halsizlik ve dikkat eksikliği ile süregelen bu durum fiziksel kapasitede düşmeye neden oluyor. Vücudumuz yüzde 1 oranında susuz kaldığında fiziksel kapasitemiz yüzde 10, yüzde 2 susuz kaldığında fiziksel kapasitemiz yüzde 20 azalıyor.