Güneş, Tuzlu ve Klorlu Su Nedeniyle Yıpranan Ciltler İçin

Yaz aylarında cilt ve vücut sağlığına tepeden tırnağa ayrı ayrı özen göstermek gerekiyor. Güneş, tuzlu ve klorlu su nedeniyle yıpranan cilt, saç ve tırnak sağlığı için bilinçli bir bakım önem taşıyor

Güneş, Tuzlu ve Klorlu Su Nedeniyle Yıpranan Ciltler İçin

Yaz aylarında cilt ve vücut sağlığına tepeden tırnağa ayrı ayrı özen göstermek gerekiyor. Güneş, tuzlu ve klorlu su nedeniyle yıpranan cilt, saç ve tırnak sağlığı için bilinçli bir cilt bakımı önem taşıyor.

İşte Yıpranan Ciltler İçin Yapılması gereken Cilt Bakım önerileri

CİLT BAKIMI İÇİN CİLDİN NEM DENGESİ KORUNMALI

Güneş, deniz ve havuz üçlüsü, ciltte kuruluk ve lekelenme şikayetlerine yol açabilir. Özellikle uzun süre güneşe maruz kalan cilt elastikiyetini kaybeder, ciltte sarkma ve kırışıklıklar ortaya çıkabilir. Sıcaklıkların çok yüksek olduğu günlerde cilde nem takviyesi yapmak gerekebilir. Dermatolog önerisiyle kullanılacak bir nemlendirici, ayrıca günde 2 litreye yakın su içmek; cildin yeniden elastikiyetini kazanmasına yardımcı olacak, cilt daha parlak ve canlı bir görünüme kavuşacaktır.

AYAKLARA HAFTADA BİR PONZA TAŞI

Ayakları, özellikle de topukları; salisilik asit içeren pomatlarla yumuşatıp üre içeren kremlerle nemlendirmek, vazelin sürmek hayli iyi sonuçlar sağlar. Yine sertleşen ayak tabanları, haftada bir ponza taşı ile rendelenirse, zaman içerisinde oluşmuş boynuzlaşma ve nasırlaşmanın önüne geçilmiş olur. Ayrıca ayaklara sık sık vazelin uygulamak da, ayak derisinin yumuşak ve sağlıklı görünmesini sağlar. Çatlayan ve kuruyan dudakları da seramid ve üre içeren nemlendiricilerle sık sık nemlendirmek, en az 15 faktörlü olan güneş koruyucu kremler kullanmak; sağlıklı dudaklara sahip olmak açısından önemlidir.

EL VE TIRNAKLARA KERATİN MASKESİ

Havuzda ve denizde vakit geçirdiyseniz, tırnaklarda kuruluk ve çizgilenmeler ortaya çıkar. Uygun tırnak balsamları, tırnak sertleştirici solüsyonlar ve özellikle biotin ve çinko içeren besin takviyesi tabletlerle tırnaklarınız eski görünümüne kavuşur. El ve tırnak yatağına uygulanan keratin içerikli maskeler de faydalıdır.

KURUYAN CİLTLERE SABUN YERİNE BANYO YAĞI

Kuruyan bir cildin temizliğini sabun ile yapmak cilde iyice zarar verecektir. Cilt, daha fazla kurutmamak için pH dengeli uygun temizleyiciler ya da temizleyici gibi kullanılabilen özel banyo yağları ile temizlenmelidir. Banyo sonrasında da cilde uygun nemlendirici ya da vücut yağı kullanmakta fayda vardır.

GÜNEŞE ÇIKMADAN ÖNLEMİNİZİ ALIN

Antioksidan içeren mezoterapi, yaz aylarında cildi güneşin ve sıcak havanın zararlı etkilerinden korur. Derinin özellikle güneşten zarar göreceği düşünülen bölgelerine, antioksidan içerikli vitamin iğneleri yapılabilir. Bu yöntem, deriyi güneşin zararlı etkilerine karşı korurken aynı zamanda cildin daha parlak ve canlı görünmesini de sağlar.

TEN RENGİNİZE GÖRE KORUYUCU SEÇMELİSİNİZ

Sarışın ya da kızıl olanlar; beyaz ya da açık pembe bir cilt rengine sahiptir. Bu kişilerin güneş ışınlarından yaz-kış korunması çok önemlidir. Güneşe korunmasız maruz kalınması durumunda kısa sürede ciltte kızarmalar meydana gelir. Genellikle hiçbir zaman bronzlaşamazlar. Ciltleri, kumral ve esmerlere göre güneşe daha çok tepki verir; lekelenmeye, çillenmeye ve bazı cilt kanserlerine daha yatkındır. Bu yüzden en az SPF 50 faktör olan bir güneş koruyucu kullanılması gereklidir. Kumralların cilt rengi, sarışın ve kızıllara göre biraz daha koyudur. Bronzlaşma konusunda biraz daha şanslı oldukları söylenebilir. Bu ciltler için SPF 30 faktör bir güneş koruyucu yeterli olacaktır. Ancak doğum kontrol hapı, bazı antibiyotikler, romatizmal ilaçlar gibi güneş duyarlılığı artıran bir ilaç kullanılıyorsa tercih SPF 50 olmalıdır. Esmerlerin ten rengi açık kahverengi, buğdaya yakındır. Bronzlaşma açısından en şanslı gruptur. Yine de 11.00-15.00 saatleri arası özellikle yaz aylarında bronzlaşma amaçlı güneşe çıkılmamasında fayda vardır. SPF 15-20 güneş koruyucu, bu ten için yeterli olur.

GÜNEŞ ALERJİSİNE DİKKAT!

Güneş alerjisi daha çok ellerde ve yüzde olmaktadır. Aktif olarak güneşe maruz kalınan bölgelerde önce ufak kabartılar ve kaşıntı görülür. Bu durum su toplamasına kadar varabilir. Zamanında önlem alınıp tedavi olunmazsa şiddetlenebilir ve kişi hiç güneşe maruz kalamayacak hale gelebilir.

BENLERE ÖZEL TAKİP GEREKİYOR

Koyu renkli benlerde renk değişikliği, benin gittikçe koyulaşması veya benin üzerinde açık lekelerin, ciltte soluklukların oluşması, benlerde kanama, aşırı büyüme, kaşıntı gibi durumlarda mutlaka bir dermatoloğun fikri alınmalıdır. Çünkü benler üzerinden gelişen kötü bir cilt kanseri olabilir. Bu nedenle yakın takip çok önemlidir.

CİLDİN İHTİYAÇLARI KARŞILANMALI

A vitamini; dokuların, cildin sağlıklı olmasını sağlayan ve bağışıklık sistemini güçlendiren bir özelliğe sahiptir. Havuç, zengin bir A vitamini kaynağıdır. Özellikle yeşil yapraklı sebzelerde olan E vitamininin; yaraların çabuk iyileşmesi, yaşlanmanın cilt üzerindeki belirtilerinin engellenmesi, cildin daha parlak olması ve kırışıklıkların hafiflemesine önemli katkısı vardır. C vitamini bağ dokusunu destekleyici özelliği ile cildin daha parlak bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur. Bunun yanı sıra saç ve tırnak sağlığı üzerinde de oldukça etkilidir. Kuvvetli bir C vitamin deposu olan limon, cilt sağlığı ve parlaklığı için tüketilmesi gereken bir besindir. Tüm yararlı besin kaynakları dışında yıpranan ciltler için en önemli noktalardan birisi, yeterli miktarda su tüketimidir. Susuz kalan vücutta cilt kurur ve kırışıklıklar daha kolay ortaya çıkmaya başlar. Her gün 2.5 litre su tüketmek cilt sağlığı için önemlidir. Günde bir fincan yeşil çay içilmesi de önerilmektedir.

YIPDANMIŞ SAÇLARA E VİTAMİNİ VE ZEYTİNYAĞI CANLILIK VERİYOR

Saçlar; mevsim dönüşümü, stres, hormonal değişiklikler, demir, çinko, biotin gibi element ve vitamin eksikliğinde cansızlaşır ve dökülür. Büyük cerrahi girişimler, kronik hastalıklar, aşırı diyet, dengesiz beslenme, gebelik sonrası da saçlar canlılığını yitirebilir. Ciddi saç dökülmesi şikayetlerinde mutlaka detaylı kan testleri yapılıp gerçek sebep bulunmalıdır. Bunun yanında sağlıklı bir saç için özellikle mevsim dönümlerinde ağızdan saç için özel besin takviyeleri alınabilir. Bu takviyeler yaklaşık üç ay boyunca düzenli alınmalıdır. Yine saçların parlaklığı ve nem dengesi için özel saç maskeleri, saçın kuruluk durumuna göre haftada bir veya iki kez uygulanabilir. Saçlı derinin yağ ve hassasiyet durumuna göre az kimyasal içeren, saçlı deri tipine uygun bir şampuanla gün aşırı saçları yıkamak, yine uygun saç kremi kullanmak günlük saç bakımı için yeterlidir. Kuru ve cılız saçlara zeytinyağı ve E vitamini içeren ampullerle hazırlanan maskeler yapmak faydalı olacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ