Akçiğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Akçiğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Akçiğer Kanseri nedir?
Akciğer vücudumuzun oksijen gereksinimini sağlayan organımızdır. Her organ gibi akciğerimiz de birçok hücreden oluşur. Bu hücreler akciğerin normal olarak görevini yapabilmesi için ihtiyaç doğrultusunda bölünerek çoğalırlar. Akciğer kanseri, yapısal olarak normal akciğer dokusundan olan hücrelerin ihtiyaç ve kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde bir kitle (tümör) oluşturmasıdır. Burada oluşan kitle ilk önce bulunduğu ortamda büyür, daha ileriki aşamalarda ise çevre dokulara ya da dolaşım yoluyla uzak oranlara yayılarak (karaciğer, kemik,beyin vb. gibi) hasara yol açarlar. Bu yayılmaya metastaz denir. Akciğer kanserleri mikroskop altında izlenen hücrelerin görüntüsüne göre iki ana guruba ayrılır. 1. Küçük hücreli (yulaf hücreli) akciğer kanseri 2. Küçük hücreli-dışı akciğer kanseri. Bunlar mikroskop altında izlenen kanserli hücrenin görüntüsüne göre ayrılıır.

Akçiğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Hastalık ileri aşamalara gelene kadar önemli şikayetlere neden olmayabilir. Bu sinsi karakter, akciğer kanserini bu kadar tehlikeli yapan en önemli etkendir. Eğer sigara kullanan ve buna bağlı kronik bronşiti olan biriyseniz, mevsimsel öksürük ve balgam şikayetlerinin süreklilik kazanması, balgamda kan görülmesi, giderek artan nefes darlığı, bilhassa sırtta kürek kemiklerinin arasına ya da omuzlara yayılan batıcı nitelikte göğüs ağrısı kanser için şüphe uyandırması gereken şikayetlerdir. Ancak hastalığın ilk aşamalarında ,çoğunlukla bunların hiçbiri olmadan, iştahsızlık, halsizlik, kilo kaybı ve terleme gibi şikayetler görülmektedir.Hiçbir bulgu vermeyen hasta grubu da az değildir.

Akçiğer Kanseri Neden olur?
– Sigara, puro, pipo (tütün) içimi: Akciğer kanserinin bugün ispatlanmış olan en önemli risk etkenidir. Sigarayı bıraktıktan 5 yıl sonra risk azalmakta, yalnız tamamıyla bitmemektedir. Sigarayı içmeyen yalnız çevresinde içilen kişiler de aynı biçimde bu riski taşırlar.Bu nedenle akciğer kanserini engellemenin en iyi yolu sigaraya hiç başlamamaktır.
– Asbest: Madenlerde, gemi yapımında, yalıtım malzemesi yapımında kullanılır. Solunum yollarında uzun süreli tahriş oluşturur.
– Radon: Evlerde, toprakta doğal olarak bulunan,kokusuz radyoaktif bir gazdır.
– Verem hastalığı (tüberküloz): Bu hastalığın yerleştiği akciğer alanında sonradan akciğer kanseri gelişebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ