Ağız Kokusu Hastalık Habercisi Mi?
Dünyada her dört kişiden birisinin şikayet ettiği ağız kokusunun ciddi hastalıkların habercisi olabileceği ifade edildi.
Kötü ağız kokusu, yani tıbbi adı ile ’Halitozis’in, toplumun geneline yayılan bir problem olduğuna dikkati çeken ve her dört kişiden birinin ağız kokusu sorunu yaşadığına değinen Dt. Selçuk Özbölük, “Önemsenmeyen ağız kokusu, sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlar, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, metabolizma bozuklukları, bademcik iltihabı ve diş eti rahatsızlıkları gibi hastalıkların habercisi olabilir. Bireylerin özgüvenlerini kaybetmelerine de neden olan ağız kokusu sorununun tedavisine bir an önce başlanması gerekir” dedi.
Ağız boşluğunda yaşayan bakterilerin artıkları olan sülfürlü bileşiklerin ağız kokusunu oluşturduğunu söyleyen Özbölük, “Belli hastalıkların habercisi olduğu gibi ağız ve diş sağlığına gereken önemin verilmemesinden de kaynaklanabilen ağız kokusu, sosyal hayatta bireylerin özgüvenlerini kaybetmelerine neden olup evlilikleri bile etkileyebiliyor. Toplumun geneline yayılan bir problem olan ağız kokusu her dört kişiden birinde görülüyor. Ağız kokusuna neden olan sorun teşhis edilmeli ve sebebe yönelik tedavi uygulanmalıdır. Ağız kokusunu engellemek için kokuya neden olan yiyecek ve içeceklerden kaçınmalıdır” ” şeklinde konuştu.
AĞIZ KOKUSUNU ÖNLEMEK MÜMKÜN
Dt. Selçuk Özbölük, ağız kokusundan korunmak için uygulanacak teknikleri şu şekilde sıraladı:
“Ağızdaki bütün diş çürükleri, kırık dolgu ya da kron-köprü tedavi edilmeli, gömük, problemli dişler çekilmelidir. Diş ve diş eti hastalıkları ağız kokusunun en önemli nedenlerinden olmasından ağız muayenesi ve bakımı için diş doktoru düzenli olarak ziyaret edilmelidir. Protez, dolgu, diş köprüleri aralarına kaçan ve orada kalan yiyecekler kötü kokuya neden olur. Her gece protezleri çıkarmak ve temizlemek, sabah yeniden takmak gerekir. Bakteri plakları ve yiyecek artıklarını temizlemek için dişlerinizi günde en az iki defa fırçalamak ve her gün diş ipi kullanmak esastır. Ağız kokusunun nedenlerinden bir tanesi de dildeki tabakalaşmadır. Bakteri tabakaları ve yiyecek atıkları dilin arka tarafında birikir, kısa süre de bakterilerin yaşamasına elverişli bir duruma gelirler. Bu nedenle dilimizi fırçalamayı alışkanlık haline getirmemiz gereklidir. Tükürük ağız kokusu ile savaşmanın en iyi yollarından biri olmasından sakız çiğnemek ağız kokusunu azaltmaktadır. Şekersiz sakız çiğnemek tükürük salgımızı arttırarak ağız temizliğine yardım eder. Ağız kuruluğundan kaynaklı ağız kokusuolur. Ağız kuruluğuna sebebiyet vermemek için kesinlikle bol bol su içilmelidir. Su içeriği olan meyve ve sebzeler tüketilmelidir. Maydanoz nefesimizi doğal olarak temizlemede etkilidir. Kahve taneleri, limon kabukları ağız kokusunu gidermektedir. Sigaranın ağız kokusuna yol açtığı aşikardır. Sigara kullanımını azaltmamız gereklidir”