Sistit Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Sistit Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Vajinal yanma (sistit) ve sık idrara çıkma sebepleri nelerdir? İdrar yolu enfeksiyonu genellikle idrar yolu ile mesane arasında üreyen bakterilerin yol açtığı bir enfeksiyondur.

Özellikle kadınlarda daha sık rastlanan idrar yolu enfeksiyonu, ağrıya neden olmasıyla beraber hastayı sıkıntıya sokmasına rağmen, hekim denetimine gidildiği takdirde basitçe atlatılabilen bir hastalıktır.

İdrar yolu enfeksiyonu, böbrekler, idrar kanalları, mesane ve üretradan oluşur. Bu tür bulaşmalarının en basit tedavi edileni ve kadınlarda daha sık görüleni sistit hastalığıdır.

Bu hastalığın belirtileri ise aşağıda sıralanmaktadır;

İdrar yaparken yanma hissi, ağrı oluşumu,
Çok sık idrara çıkma,
Acil idrar ihtiyacı hissetme,
İdrarın kötü kokulu ve bulanık olması,
Cinsel ilişkide ağrı hissi,
Kasık ve göbek bölgesine kramp girmesi,
Kanlı idrar oluşumu,
Ayrıca acil hekime müracaat etmesi gereken belirtiler de şu şekildedir;

Ateşlenme,
Mide bulantısı ve istifra etme,
Kaburgaların alt bölgesinde veya sırtın tek bir bölümünde ağrı,
Her hangi bir böbrek rahatsızlığı, bağışıklık sistemi zayıflığı, diyabet hastalığı

Bu belirtilerden bir veya birkaçı ortaya çıkan kişiler vakit kaybetmeden hekime başvurmalıdır. Sistit hastalığının tedavisi hekim denetimi dâhilinde 3-5 günlük bir süreçte kullanılacak antibiyotik ile sağlanır. Bu hastalığın tedavisi basit olsa da ihmal edilmemelidir.

Çünkü şayet ciddiye alınmazsa enfeksiyon mesane ve böbreklerde kalıcı hasarlara neden olup, kronikleşebilir. Hamile kadınlarda ise bakteriyel enfeksiyon bebeğe zarar verebilir. Sistitin kadınlarda daha fazla görülmesinin sebebi ise kadınlarda bulunan üretranın erkeklere göre anüse daha yakın olmasıdır.

Anatomik farklılıklarla beraber yeteri kadar temizliğe dikkat edilmemesi sonucunda yapılan araştırmalara göre her 5 kadından 1i bu hastalığa yakalanmaktadır.

vajin

Hastalığın ortaya çıkmasına neden olan faktörler ise şu şekildedir;

Genital bölge temizliğinin yeterli olmaması,
Anatomik olarak idrar kanalının kısa olması,
Böbreklerde taş, tümör gibi idrarın atılımını engel olan yabancı cisimler olması,
Mesanenin tam anlamıyla boşaltılamaması,
Şeker hastalığı, yaşlılık, hamilelik,
Cinsel ilişkinin düzensiz olması,
Kadınlarda menopoz dönemine girilmesi,
Erkeklerde prostat ve üretrada oluşan hastalıklar

Yukarıda sıralanan bu belirtiler hafif biçimde seyrediyorsa birkaç gün içerisinde geçmektedir. Eğer daha şiddetli bir biçimde hissedilirse ve bununla birlikte ateş, kusma, mide bulantısı gibi belirtiler de varsa hemen hekime görünmekte yarar vardır.

Özellikle hamileler ve diyabet hastalarında ciddiye alınmazsa kan zehirlenmesine veya böbrek yetmezliğine yol açabilir. Sistit hastalığı teşhisi konulup tedavi edilse bile kişide yeniden nüksetme olasılıkğı her zaman vardır. Her tekrarlandığında ise antibiyotik kullanmak doğru bir yol değildir.

Çünkü sistitin tekrarlanmasının altında diğer hastalıklar yatıyor olabilir. Tetkikler sırasında idrar yollarıy ile ilgili altta yatan ve kendini göstermeyen bir rahatsızlık varsa yeniden bu enfeksiyona yakalanmak mümkün olabilir. Eğer tedaviye uyulmaz ve hekim dikkate alınmazsa tedavi etkin sonuçlanamaz.

Doktorun önermediği bir ilaç kullanımı uygulanırsa hasta tekrar sistite olabilir. Ayrıca enfeksiyonun yeniden etmemesi için hastanın da belli başlı önlemler alması gereklidir. Öncelikle bol bol su içmeli, idrar ihtiyacını önlememeli, genital bölge temizliğini doğru yapmalı, kış aylarında ayaklarını sıcak tutmalı, vücutta gaz birikmesine neden olacak yiyecek ve içecekler tüketmemeli, kabızlığı önlemek adına lifli gıdalarla beslenmeli ve sigara alkol gibi zararlı alışkanlıklar edinmemelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Sedef dedi ki:

    Tuvaletimi yaparken yanma olmuyo yaptıktan sonra oluyo ve sanki hala tuvaletim varmış gibi oluyor

BİR YORUM YAZ